Nemesnyik István termelési vezető elmondta, a majd' 130 millió forintos beruházás 35 százalékára nyertek EU-s forrást. A bővítést az indokolta, hogy az éves szinten megtermett ezer tonnányi alma jelentős részét nem ősszel, nyomott áron, hanem tél végén, a tavaszi szezon elején, magasabb áron szeretnék értékesíteni. Ehhez viszont szükség volt a hűtőkapacitás növelésére.

— Ennek a technológiának az a lényege, hogy az utóérő típusú gyümölcsnél, vagyis az almánál lassítjuk az érés folyamatát azzal, hogy a 21 százalékos oxigénszintet 1,5 százalékra csökkentjük, így februárban is éppen olyan, mintha frissen szedtük volna. Hűtőcelláink közül négyet speciális gyorshűtővel is felszereltünk, amellyel lehetővé válik, hogy a gyümölcs a legrövidebb időn belül elérje a kívánt szállítási hőmérsékletet.

Megtudtuk, meggyszezonban is kihasználják a bővítés adta lehetőségeket. Naponta három megtöltött kamion viszi az árut a vásárlókhoz.

A társaság egyébként 90 hektáros saját és 40 hektáros integrált területen gazdálkodik. Jelenleg évente átlagosan 600 tonna étkezési és 400 tonna konzervipari meggyet, 1000 tonna almát, 300—400 tonna szilvát és 30—50 tonna cseresznyét takarít be.

Forrás: Hajdúvölgy-Körösmente Térség Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület, agroline.hu

Cikk megosztása