A Fejér megyei Iváncsán található Dr. Fejérpataky László Általános és Művészeti Alapiskola 175 évre visszatekintő intézmény, amely 1997 óta az Általános Művelődési Központ egyik legfontosabb egysége. Az intézmény fejlesztésének szükségességét indokolja, hogy az „A” és „B” épületszárny több mint húsz, illetve harminc éve épült, azóta jelentős felújítás nem történt. Mai állapotában csak gazdaságtalanul üzemeltethető.

Az épület felújítása és bővítése az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, mintegy 250 millió forintból. Az uniós támogatás összege csaknem 178 millió forint. A projekt két fontos elemből, a bővítésből és a meglévő intézményhálózat felújításából áll. Magas tetőt alakítanak ki többek között az „A” épületen, így a tetőtérben négy új tanterem épülhet két szertárral. Egy megfelelő méretű zsibongót és mellékhelyiségeket is kialakítanak a komplexumban. Liftet is építenek, amellyel biztosítják a meglévő szintek közötti akadálymentesítést.

Az átalakítás eredményeként a községi és iskolai könyvtár – amely jelenleg külön épületben működik – az épület földszintjére kerül át, a tanári szobát pedig kibővítik. A takarító személyzet a „B” épületszárny földszintjén – a jogszabályi előírásoknak megfelelő méretű – öltözőt és zuhanyzót kap. A munkálatok részeként mozgáskorlátozottak számára alkalmas mosdót is kialakítanak a földszinten és a tetőtérben egyaránt. A fejlesztéshez kapcsolódik a víz- és villanyhálózat teljes felújítása, a homlokzati nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése, a mellékhelyiségek, valamint az étkező felújítása, az épület teljes körű akadálymentesítése – többek között akadálymentes parkoló, megfelelő járda és rámpa. Az épület a gyengén látók számára is biztosítja majd a megfelelő tájékozódást.

Forrás: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása