Mintegy hetven önkormányzat – köztük a Nógrád megyei Kozárd, Bér és Vanyarc – és több vidékfejlesztési szereplő képviseltette magát Máriapócson, az április végén megrendezett Mária Út menti településvezetők nemzetközi találkozóján.

A zarándokút az északi megyénket is érinti, így turisztikai szempontból is igen fontos: átszeli a Pásztói kistérséget és a vallási turizmus kiemelkedő eleme lehet a közép-európai térségben. A projekt indulásakor a szervezők bekapcsolódtak egy Mariazelltől, Máriapócson keresztül Csíksomlyóig húzódó zarándok- és túraútvonal kialakításába, amely Szűz Máriához kapcsolódó kegyhelyeket, emlékeket fűz fel Ausztrián, Magyarországon és Románián keresztül, mintegy 1400 kilométer hosszúságban. Az Út magában foglalja a hungarikumok, a vallási-, öko-, kulturális- és egészségturisztikai vonzerők feltárását, a helyi értékek bemutatását.

A konferencián előadást tartott a Mária Út fontosságáról Bencsik János, a Mária Út alapító tagja, a Nemzetgazdasági Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára. Beszámolóját saját fotóival illusztrálta. Lezsák Sándor, a Parlament alelnöke a vidék népességmegtartó erejéről beszélt, miközben felelevenítette családi kötődését Máriapócshoz. Szászfalvi László a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium civil és egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára a vallás szerepét hangsúlyozta a turizmus és a vidékfejlesztés területén. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a hungarikumok védelmének jelentőségéről szólt. Szintén nagy sikerű előadást tartott Hortobágyi Cirill perjel a Pannonhalmi Főapátság turisztikai fejlesztési projektjeiről.

A konferenciát László Dániel gyönyörű festményeinek látványa övezte, valamint minden résztvevő megtekinthette Komiszár János festőművész „Szülőföldem Máriapócs” című kiállítását. A kulturális programokban gazdag rendezvényt gasztronómiai élvezetekkel is színesítettek a házigazdák: a vendégek a vacsoránál helyi bort, pálinkát, valamint a helyi pálinka-főzde és az egyház együttműködéséből született Bazilita gyógynövény likőrt is megkóstolhatták.

Forrás: Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása