Több mint 520 millió forintból fejlesztették az egészségügyet a Fejér megyei Bicskén: a város pályázaton mintegy 374 millió forintot nyert, amelyhez további 152 milliót fordított saját forrásból a költségekre. A település 2003-ban határozott úgy, hogy visszaveszi a Fejér Megyei Önkormányzattól a rendelőintézet tulajdonjogát és működtetési kötelezettségét. Megalapították a Bicskei Egészségügyi Központ Szolgáltató Kft-t és a járóbeteg-szakellátást saját hatáskörükbe vonták. Azóta számos terv és pályázat nyomán értek el oda, hogy a menedzser szemléletű orvos-igazgató, Balogh Gyula vezetésével alaposan kibővült egészségügyi profillal szolgálják a város és környéke lakosságát.

A központi járóbeteg-szakellátás, a nappali kórház és az egynapos sebészet infrastruktúrájának tervei már évek óta elkészültek. A pályázati összeghatárok miatt többlépcsős beruházásra volt csak lehetőség. Két műtőt építettek, a meglévő épületet 1300 négyzetméterrel bővítették, igényes külsejű és minőségű belső terek születtek. Az eszközökre még folyik a közbeszerzés, szeptemberben indulhat meg a teljes körű szakellátás az új egészségügyi szolgáltatásokban – mondta Balogh Gyula igazgató.

„Az országban ritkán tapasztalható ilyen kedvező helyzet, hogy ennyi szakember áll rendelkezésre a magas színvonalú gyógyításra” – hangsúlyozta köszöntőjében Kovács József, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke. „Ilyen nagyságú intézetekben máshol nyolc-tíz szakorvos rendel, itt mintegy negyven kolléga nevét olvastam a táblákon” – emelte ki elismeréssel.

„A kórházi ellátás a legdrágább módja a gyógyításnak, de egy sérv-, vagy visszérműtét, szemhályog-eltávolítás végrehajtható az egynapos sebészet útján is, így a beteg saját otthonában, megszokott környezetében tartózkodhat. A többnapos infúziós kezelések is tökéletesen elvégezhetőek a nappali kórházban, s ez mindenkinek kedvezőbb” – magyarázta Balogh Gyula.

Míg 2004-ben csak tíz, ma már 27 különböző szakorvosi rendelés vehető igénybe.

Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület, Fejér Megyei Hírlap

Cikk megosztása