Hajdúböszörmény is csatlakozott a Napos Napok elnevezésű nemzetközi kampányhoz, amelyet a hónap közepén tartottak. Május 12-e a napenergia hasznosításról szólt a Hajdú-Bihar megyei településen is, ahol a programot a Zöld Kör környezetvédelmi egyesület szervezte a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpontban.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata a hazai partnere a májusban zajló európai Solar Days nemzetközi kampánynak. Ez egy felvilágosító kampány, amely a napenergia-hasznosítást és az elektromos energia környezettudatos hasznosítását mutatja be. Ausztriából indult 2002-ben a „Tag der Sonne” elnevezésű rendezvénnyel. Hamarosan egy nemzetközi szintű, közös erőfeszítéssé nőtte ki magát több ezer helyi szervező részvételével, köztük a napenergia berendezéseket gyártókkal, az iskolákkal és a helyi hatóságokkal. Célja egy egész Európára kiterjedő figyelemfelkeltő és szemléletformáló kampány szervezése az „intelligens” energiahasználat népszerűsítéséért.
2010-ben a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló) is csatlakozott a kampányhoz egy három éves projekt keretében. A Kötháló a „NAPOS napok” című projektjében arra vállalkozott, hogy ösztönzi és segíti a napenergiát népszerűsítő rendezvények szervezését. Céljuk, hogy az elkövetkező három évben számos akció, előadás, beruházás valósuljon meg, így buzdítva egyre több embert a napenergia, mint kimeríthetetlen energiaforrás használatára. A szervezet május 5. és 12. között minden évben arra ösztönzi az önkormányzati, a magán és a civil szektort, hogy szervezzenek napenergiát népszerűsítő rendezvényeket hazánkban.

De május 12-e nemcsak a nap körül forgott, ekkor adták át a településen az újrafásított Fürdőkertet is. Az önkormányzat a tavalyi viharkár enyhítése miatt szükségessé vált zöldfelület felújítást az Ökotárs Alapítvány és a Mol Nyrt. által közösen támogatott Zöldövezet Program segítségével tudta kivitelezni.

Forrás: HA-VER Nonprofit Kft., Marosán Angéla – zoldkor.net

Cikk megosztása