„Aki boldogtalan, az könnyebben kap el bizonyos betegségeket – kezdte Székely András, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Magatartástudományi Intézetének vezetője. A lelki problémák rendkívül jellemzőek Magyarországon, s ezek következtében romlik a testi egészségünk is. "Minden közösség fontos, de ahhoz, hogy működjön, olyan emberekre van szükség, akik együtt tudnak élni.” – mutatott rá Székely András.

Szintén az egészségnap vendége volt Monspart Sarolta is, aki az 1970-es tájfutó-világbajnokságon ezüstérmet szerzett, 1972-ben pedig már elnyerte az egyéni világbajnoki címet. Hat évvel később azonban be kellett fejeznie az aktív versenyzést, mert fertőzött kullancs csípte meg, és súlyos beteg lett. Hosszú hónapokat töltött kórházban. A betegségből nem épült fel teljesen, ő maga"másfél lábúnak" mondja magát. De állapotával sikerült kibékülnie, sőt szerencsésnek tartja magát, mert tudja, hogy alakulhatott volna rosszabbul is. Alázattal képes beletörődni abba, hogy futóversenyeken ma már ő ér utolsónak a célba, sántikálva. Ma is rendszeresen sportol és a mozgásra, egészséges életmódra való nevelést fontos feladatának tartja.

Az egészségügyi szakmai konferencián színes, magával ragadó előadását a közönség érdeklődéssel hallgatta. Kiemelte, hogy az egészség, jó közérzet elmaradhatatlan kelléke a rendszeres sportolás, és hogy a testünkre „tőke”-ként kell tekintenünk, ugyanis testünk állapota határozza meg, hogy ez a tőke mennyit ér. Életünk végéig kezünkben van a saját test-tőkénk. Ára van az egészséges életmódnak és ára van az egyéni, valamint a társadalmi igényeknek megfelelő testnek is. „Az életet senki sem kapta örökbe, csak használatra!” - idézte Titus Lucretiust.

Forrás: Rinya-Dráva Szövetség LEADER Akciócsoport

Kép: kepmas.hu

Cikk megosztása