A nagybörzsönyi hagyományőrző gasztronómiai és turisztikai rendezvény idén májusban már ötödik alkalommal mutatta be a térség látnivalóit és a helyi étel- és italspecialitásokat. Antal Gyuláné polgármester asszony köszöntője után Rieger László, a Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztály vezetője köszöntötte a résztvevőket. A vidékfejlesztési stratégiájából négy fontos témát emelt ki, amelyek megerősítését segíti a nagybörzsönyi fesztivál is: minőség, életképes vidéki települések, egészséges élelmiszerek és a falusi turizmus azok, amelyek a vidék jövője szempontjából kiemelten fontosak.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület
A színpadi műsorok fellépői elsősorban a térségben működő hagyományőrző és öntevékeny csoportok voltak, a vásáron pedig helyi termelők mutatták be készítményeiket. Méz, lekvár, kecskesajt, helyben készült sütemény, szőttesek, kézzel készült termékek vásárlására nyílt lehetőség, és a környékén lévő boros pincék is nyitva voltak, ahol helyi gazdák kínálták a helyben termett szőlőből készült boraikat.

A település több működő kemencéjében hagyományos házi lepény, lángos készült. Helyi ételspecialitásként házi húskészítményt – füstölt kolbászt, hurkát, szalonnát – is vásárolhattak az érdeklődők. A látogatók részére készített füstölt húsos babgulyás, sült csirke, sült kolbász, és hurka is a helyben előállított termékek felhasználásával készült.

A Szent István templom előtti részen középkori udvart alakítottak ki a szervezők, ahol korhű öltözetben íjászat, szablyavívás, fokos vívás, valamint karikás ostor bemutatót tartottak. A látnivalók megismertetése érdekében minden műemlék, templom és látványosság nyitva volt.

A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület területén nemcsak a III. tengely falusi turizmus és vidéki örökség nyertes projektjei kerültek jó helyre, hanem a LEADER 1. körében is sikerült nagy hangsúlyt fektetni a helyi termékek feldolgozásának, piacra jutásának és marketingjének segítésében.

Cikk megosztása