Ünnepélyes keretek között tette le a napokban a Veszprém megyei Bakonybélen épülő Pannon Csillagda Látogatóközpont alapkövét Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója, és Baky György, Bakonybél polgármestere. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága a több mint 420 milliós beruházásra uniós pályázaton csaknem 360 millió forintos támogatást nyert.

Az Európában egyedülálló csillagászati élménycentrum a régió különleges turisztikai látványossága lesz. A Csillagda egy időjárástól, napszaktól és szezontól független, tudományos igényű, ugyanakkor szórakoztató, csillagászatra épülő turisztikai élménycentrum. Nyolcszáz négyzetméteres alapterületének főbb elemei a csillagászati távcsőpark, a digitális planetárium, foglalkoztatók, valamint a csillagászati és az űrkutatás történeti kiállítások lesznek.

A minőségi csillagászati távcsőpark alkalmas lesz az éjszakai égbolt professzionális bemutatására és fotózására is. Nappal a legközelebbi csillag, a Nap megfigyelését végzi speciális eszközökkel (például H-alfa naptávcső), amelyek segítségével a naptevékenységek részletes képe válik láthatóvá. A digitális planetáriumban – amely Közép-Európában az első ilyen felbontású digitális planetárium lesz – különleges audiovizuális rendszer segítségével félgömb-felületre vetített filmek, prezentációk biztosítják majd a tökéletes 3D élményt, az égbolt megjelenítésénél.

Az állandó kiállítás a csillagászat, a távcső és az űrkutatás történetét foglalja össze. A kiállítás része két foglalkoztató is, ahol Galilei híres távcsövének pontos másolatát lehet összeállítani, vagy éppen Newton egyes fénytani kísérleteit ismételhetik meg az érdeklődők. A kiállítás az űrkutatás történetével és a meteorok izgalmas világával végződik. Itt a Holdra szálláson és Mars-expedíciókon keresztül egészen korunk űrturizmusáig vezetik a látogatókat. Kiállított szkafander, vizuális installációk és marsjárók életnagyságú másolata teszik izgalmassá a tárlatot. Az érdeklődők kipróbálhatják az Apolló űrhajóskiképzéseknél használt pilótaszéket, vagy éppen megérinthetnek egy méretes Gibbeon meteoritot.

Ünnepélyes alapkőletétel volt a közelmúltban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn, ahol Térségi Logisztikai és Fejlesztő Központ építésébe kezdtek. Az intézmény majdani üzemeltetője, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat. A beruházás – amely részeként felújítják a település központjában álló épületet, valamint egy új szárnyat is építenek –, összértékét 16 millió forintra becsülik.

Forrás: A BAKONYÉRT Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, bakonybel.hu, Borsod-Torna-Gömör Egyesület munkatársa, www.szendro.hu

Cikk megosztása