A Vas megyei Bük város önkormányzata 2008-ban pályázott az Európai Gazdasági Térség Norvég Finanszírozáshoz a hatvanas évek elején épült, 1990-ben pedig kibővített iskolaépület felújítására. A nyertes pályázat révén tavaly elindulhatott a település eddigi legnagyobb beruházása. Az összköltség másfél millió euró, amelyből a pályázat 85 százalékot, azaz több mint 1,2 millió eurót fedezett. A fennmaradó részt az önkormányzat saját forrásból finanszírozta.

A kistérségi hatókörű intézmény igazi XXI. századi iskolává alakult. Az emeletráépítés és a tetőtér beépítése öt új tanterem, több napközis terem és egyénre szabott foglalkoztató helyiségek kialakítására adott lehetőséget. Informatikai oktatóterem létesült és korszerű tanétteremmel, valamint tankonyhával bővült az iskola. Egyúttal befejeződött a teljes akadálymentesítés, amely a fogyatékkal élő tanulók számára is egyenlő esélyeket biztosít.

Április végén, napokkal a hivatalos projektzárás előtt megtarthatták az ünnepélyes iskolaavatót. Köszöntőjében Németh Sándor polgármester köszönetet mondott az előző városvezetésnek, amiért „mertek nagyot álmodni”. Siri Ellen Sletner norvég nagykövetasszony elmondta, az avatás napja a két nép kapcsolatában is jelentős állomá, az épület pedig bizonyítéka a norvég és magyar szakemberek kitűnő együttműködésének. Kitért arra is, hogy már megkezdődött a kapcsolat kiépítése a büki intézmény és egy norvég vendéglátóipari iskola között, amelynek szakemberei a közelmúltban gasztronómiai hetet is tartottak a vasi fürdővárosban.

Forrás: UTIRO LEADER Egyesület, vasnepe.hu

Cikk megosztása