Új Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT) adtak át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírvasváriban május huszadikán. A régi Teleház teljes körű felújítását, bővítését, berendezési tárgyainak, technikai eszközeinek beszerzését, illetve az intézmény működtetését a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület vállalta. A beruházás összköltsége több mint 53 millió forintot tesz ki.

Az átadáson Simon Miklós országgyűlési képviselő és Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt. Tóth Zoltán, Nyírvasvári polgármestere röviden ismertette az épület átalakításának lépéseit, a kezdetektől a befejezésig, a tervektől a megvalósulásig. Beszédében elmondta, hogy milyen reményeket fűz ehhez az átadáshoz és tudja, hogy az IKSZT működésével a Nyírvasváriban élő emberek életminősége nagymértékben növekszik majd a jövőben szervezett programok, rendezvények és magas színvonalú szolgáltatások hatására. A folytatásban műsort adtak a Kamasz Tanya Tanoda diákjai és a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület tánccsoportja. A fellépők között a kisiskolás korú gyerekek mellett az idősebb korosztály is szerepet kapott. Ezzel a gesztussal próbálták kifejezni, hogy az új intézmény jövőbeni működése Nyírvasvári legifjabbjait és legidősebbjeit is előnyösen érinti.
Az épület felszentelését és a szalagvágást követően a meghívottak megtekintették az épületet, és belepillanthattak a „Demokrácia Nap” elnevezésű ifjúsági programba is, amelyhez első programként az épület rendezvényterme biztosított helyet és technikát. A 12–16 év közötti fiataloknak szóló ifjúsági program pályázati támogatással, a „Nyírbátor felzárkóztatása képzési programokon keresztül” című projekt egyik részprogramjaként valósult meg. A résztvevő 72 fiatal csapatokat alakítva versengett egymással, és játékosan ismerkedett a demokráciával és annak fontosságával.

Az átadás után, 2011. június 1-től veheti igénybe a lakosság az európai színvonalú, új szolgáltatásokat biztosító intézményt. E naptól az épület széles programkínálattal új lehetőségek színterévé válik, ahol a könyvtár és az internet használat mellett 453 m2 területen elkülönített helyiségek adnak majd helyet a közművelődési- és egyéb szabadidős programoknak, civil szervezetek és ifjúsági közösségek rendezvényeinek.
Nyílt napon mutatja be az IKSZT-t és szolgáltatásai működését az egyesület június 6-án. Ekkor szakmai megbeszélést és egyeztetést is tartanak a jövő feladataira vonatkozóan az érintett szervekkel, szervezetekkel és intézményekkel.

Forrás: IKSZT programiroda, umvp.eu

Cikk megosztása