Több mint 61 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert TIOP-pályázaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárda önkormányzata iskolai informatikai eszközök beszerzésére. A tanulói laptop programban összesen 488 darab operációs rendszerrel és digitális ok¬tatási tartalommal ellátott laptopot, 17 tanári laptopot – operációs rendszerrel, SDT-vel, digitális tananyag és multimédiás alkalmazásokkal –, valamint 17 darab tárolót kapott három oktatási intézmény.

A II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szak¬iskola 292 tanulói, nyolc tanári eszközhöz és ezek elhelyezésére alkalmas nyolc darab tárolóhoz jutott. A Vári Emil Társulási Általános Iskola Várday István Tagintézmény 177 tanulói, nyolc tanári laptopot és nyolc tárolót kapott. A Teichmann Vilmos Általános Iskola tizenkilenc tanulói, egy tanári eszközzel és egy tárolóval bővült.

A projekt megvalósulásának első feltétele az volt hogy az oktatást a TÁMOP-os „Kompetencia alapú oktatás egyenlő hozzáférés – innovatív intézmé¬nyekben” című pályázathoz hangolják az intézményben. Szükséges volt az intézményvezető meg¬felelő felkészülése is, a laptop programban résztvevő pedagógusok százhúsz órás akkredi¬tált továbbképzésen való részvétele, és az IKT (Információs és Kommunikációs Technológia) mentor-szaktanácsadó szolgáltatás igény¬bevétele.

Informatikai fejlesztésben volt része a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszafüred több oktatási intézményének is, ahol május óta új számítástechnikai eszközök segítik a tanulást. A beruházás a Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat és Kollégium tíz tagintézményében az ÚJ Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programján elnyert százszázalékos pályázati támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg.

A projekt részeként összesen 37 tantermi csomag (interaktív tábla, projektor, notebook), 65 számítógép, valamint feladat ellátási helyenként 1-1 szavazócsomag került a tiszafüredi és a vidéki tagintézményekbe. A beszerzéshez tartozik egy, az interaktív táblák használatát elősegítő 110 órás képzés is. A „Lépjünk együtt tovább az IKT világába!” című TIOP-pályázat kiemelt célja az iskolarendszerű oktatás informatikai fejlesztése, az „intelligens iskola” létrehozása, és a sajátos nevelési igényű tanulók – különösen a gyengén látók, hallás- és mozgássérültek – integrált oktatását segítő speciális IKT eszközök beszerzésének biztosítása.

Hamarosan minden tagintézményben bemutató órával egybekötött nyílt napot tartanak, amely lehetőséget teremt, hogy a diákok szülei és az érdeklődők is megfigyeljék az új számítástechnikai eszközök alkalmazását.

Forrás: Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, Tisza-Tó Térsége Leader Egyesület, Tiszafüred városi közéleti lap

Cikk megosztása