Idén is képviseltette magát a Szinergia Egyesület május elején, a horvátországi Slatinán megrendezett nemzetközi élelmiszeripari kiállításon, az Agro-Arcán. A szervezet itt került kapcsolatba egy, az innovatív agrárfejlesztések térségi adaptálásával és lovasturisztikai beruházásokkal foglalkozó horvát cég képviselőivel, akik üzemlátogatásra hívták a magyarokat a Slatina melletti Visnjica pusztára. Az egyesület elnökségét egy batátaültetvényre vitték, ahol megtekintették a hozzá kapcsolódó feldolgozó üzemet, valamint a modern lovasturisztikai központot is.

A felek célja, hogy „élő” kapcsolat alakuljon ki a magyar és horvát területek között. Ennek következő lépéseként az egyesület vezetőinek meghívására a horvát cég idén nyáron Szigetvárra látogat, ahol egy előadás keretében lehetőséget kapnak a batáta/édesburgonya növény sokoldalú felhasználási módjainak bemutatására.

Április közepén német delegáció látogatott Mecseknádasdra, soraiban magyar- és németországi vendégekkel. Az eseményen megjelent Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Dr. Christoph Bergner, a német Bundestag képviselője, a határon túli német kisebbségekért felelős államtitkár, Maria Therese Müller, a Német Szövetségi Belügyminisztérium határon túli német kisebbségekért felelős főosztályának vezetője és Schubert Olivia, az MNOÖ hivatalvezetője. A delegációt Szigriszt János, az MNOÖ tagja, Kraszné Auth Szilvia, a helyi Német Kisebbségi Önkormányzat vezetője és a helyi német önkormányzat tagjai fogadták.

A vendégek először a Gondozási Központba látogattak el, ahol Müller Jenőné, az intézmény vezetője tájékoztatást adott a Mecseknádasdon biztosított szociális szolgáltatásokról és köszönetet mondott azért a jelentős anyagi támogatásért, amelyet az intézmény már kezdettől fogva élvezhet különféle projektek révén. Így vásároltak többek között az idősek szállítására alkalmas mikrobuszt, bővítették a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a kistérség településein, valamint meghirdethették a „Nagyinet Program”-ot, amely a számítógép használatával ismertette meg a Központ lakóit. A projekt nagyban elősegítette a központ szakmai sikereit és az ellátottak életminőségének javítását.

Ezután Dechandt Antal képzőművészeti kiállítását csodálhatták meg a vendégek a Mesterségek Házában, ahol a Német Kisebbségi Önkormányzat tagjaival, finom nádasdi bor és kifli melletti kötetlen beszélgetéssel zárult a rövid látogatás.

Már több mint egy hónapja zajlik az a szlovák-magyar együttműködési program, amelynek célja a határ menti térségek gazdasági és szociális integrációjának növelése az adott régió versenyképességének növelésével. A projektre a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület és a szlovákiai Dél Nógrádi Partnerség Polgári Társulás pályázott közösen a „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében. A közös társadalmi és kulturális munka révén várhatóan erősödnek majd az emberi kapcsolatok, és fokozódik a szervezeti együttműködések hatékonysága is.

Forrás:
Szinergia Egyesület
Zengő-Duna Egyesület
36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása