Csaknem hetven iskolai számítógépcsomagot, 34 tantermi csomagot – amely interaktív táblát, hordozható számítógépet és kivetítőt is tartalmaz –, kilenc drót nélküli hálózati csomagot és számos szoftvert kapnak augusztusig a kapuvári iskolák. A beruházásra több mint ötvenmillió forint pályázati támogatást nyert a helyi önkormányzat. Az összeg fedezi a számítógépek, az interaktív táblák és a hozzájuk kapcsolódó oktatás költségeit is. „A város az elmúlt év végén pályázott iskoláinak informatikai és infrastrukturális fejlesztéseire” – mondta Biczó Kálmán projektmenedzser.

A Berg Gusztáv Szakiskolába öt, a Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumba hat tantermi csomag jutott, a további felszereléseket a Kapuvári Térségi Általános Iskola kapta. A pályázat finanszírozza a pedagógusok oktatását, a beszerzést és az üzembe helyezés költségeit is.

A mezőföldi Kisláng településen is bővíthették a számítástechnikai állományt. „A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) pályázatán több mint tizenegy millió forintot nyertünk” – mondta Szabóné Gremsperger Márta, a Tamási Áron Általános Művelődési Központ igazgatója. „A forrás jelentős az általános iskolánk számára, az infrastruktúra-fejlesztéssel megújulhat pedagógiai és módszertani programunk.” A nyertes pályázat hét tantermi csomagot, tizennégy iskolai számítógépet, egy-egy alkalmazási szervert és wifi-csomagot tartalmaz. A kora tavasztól használt technikai eszközök jelentős mértékben növelik az iskola IKT-eszközökkel (Információs és Kommunikációs Technológia) való felszereltségét – folytatta az igazgatónő. Vezetőként arra törekszik, hogy a kislángi gyerekek számára is adottak legyenek a legkorszerűbb eszközök, a legjobb feltételek.

A szintén mezőföldi Mátyásdombon a Lonkai Ármin Általános Iskola informatikai eszközparkja nyolc számítógéppel, három interaktív táblával, alkalmazási és szerverszoftverrel és wifi-csomaggal bővül. A fejlesztés részeként a pedagógusok egy tízórás képzésen is részt vesznek. Az informatikai infrastruktúra-fejlesztésére csaknem öt és félmillió forintot nyertek a pályázaton, a projekt augusztus közepén fejeződik be. A felújított iskolában a gyerekek az ősszel használhatják az új, digitális eszközöket.

A dél-alföldi Zsombó TIOP pályázaton nyert támogatást a Kós Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény informatikai infrastruktúrájának fejlesztésére. Az elnyert mintegy másfél millió forintot egy tantermi csomag (notebook, projektor, interaktív tábla), egy szavazó csomag és egy wifi csomag beszerzésére költötték, továbbá az uniós támogatásból egy képzést is szervezhet az iskola a beszerzett eszközök megfelelő használatának elsajátítására.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület, Déli Napfény Nonprofit Kft., www.fmh.hu, Kisalföld Napilap, www.zsombo.hu

Cikk megosztása