Elnökségi ülést, majd közgyűlést tartott a paksi és kalocsai térség 21 településén érdekelt Duna Összeköt Egyesület, amelynek 56 tagja van. Az egyesületet egyharmad-egyharmad arányban önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek alkotják. Mindkét grémium elfogadta az átdolgozott helyi vidékfejlesztési stratégiát. A munkát egy tervezői csoport végezte el úgy, hogy konzultációra hívta az érintett települések lehetséges pályázóit, és a tőlük begyűjtött projektötletek alapján dolgozták át a stratégiát, amelynek eredetijét négy éve fogadták el.

Kuti Imréné, az egyesület elnöke elmondta, hogy a tervezői csoport a beérkezett javaslatok alapján meghatározta a célterületeket, amelyeket az Irányító Hatóság is jóváhagyott. Ennek értelmében kilenc olyan terület van, amelyben rövidesen pályázatot hirdetnek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében.

Ilyen például a közösségi színterek fejlesztése, amelyre 25 millió forintot szánnak. Erre a forrásra leginkább önkormányzatok, azok társulásai, non profit szervezetek, valamint egyházak pályázatait várják.

Nagy hangsúlyt kap a helyi termékek előállításának, feldolgozásának, valamint piacra juttatásának elősegítése, amely az erre szánt összeg nagyságából is érzékelhető. Erre a célra 120 millió forintot osztanak szét, a legkisebb támogatás összege 500 ezer, a legmagasabb tízmillió forint.

A helyi vállalkozások támogatására, fejlesztésére 15 millió forintot szánnak. Ez – húzta alá Kuti Imréné – a kisléptékű fejlesztéseket, gép- és eszközbeszerzéseket, épületfelújításokat segítheti elő. A kiosztható összeg 100 és 990 ezer forint között van.

Helyi igényeknek megfelelő képzések szervezésére is lehet pályázni, valamint térségi termékek marketingjére, értékesítési csatornáinak kifejlesztésére, művészeti, néprajzi, egyházi és helytörténeti értékek felújítására is igényelhető támogatást. A beérkezett projektötletekből kiindulva ezek esetében tíz és húszmillió közötti keretet határoztak meg. Huszonötmillió forint áll majd rendelkezésre a lakossági rendezvények támogatására. A pályázók köre itt igen széles, önkormányzatok, vállalkozások, szervezetek, sőt magánszemélyek is igényelhetnek pénzt.

Mérei Melinda, a Duna Összeköt Egyesület munkaszervezet, illetve a tervezői csoport vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy tanácsos jövő évi, nem pedig idei programokra igényelni forrást, ugyanis még hetekbe telhet, amíg megnyílnak a csatornák. Várhatóan június 15-én jelennek meg a Duna Összeköt Egyesület által koordinált pályázati kiírások, melyek nem azonnal, hanem egy hónappal később „élesednek”, az Irányító Hatóság ugyanis beiktatott egy újabb szűrőt: egy bíráló bizottság előzsűrizi a pályázatokat és megállapítja, hogy összhangban vannak-e a helyi vidékfejlesztési stratégiával.

Mérei Melinda kiemelte, hogy csak elektronikusan lehet majd benyújtani az adatlapokat, amire érdemes felkészülni, azaz regisztrálni. Kuti Imréné hozzátette, hogy egyéb tekintetben is lehet előkészületeket tenni, így például be lehet szerezni az árajánlatokat, amelyből minden esetben kettőre lesz szükség. Az előrelátás megtérülhet, hiszen egyes célterületek esetében a beérkezés sorrendjében kapnak támogatást az egyébként megfelelő pályázatot benyújtó igényelők addig, amíg el nem fogy a keret.

Cikk megosztása