Óriási érdeklődésnek örvendett a hagyományteremtő céllal életre hívott Hagyományőrző Mesterségek Vására Baján. A hónap közepén megrendezett programra kilátogatók a különböző bemutatók révén megismerkedhettek a környék népművészetével. Az egész piac területét elfoglalták a különböző mesterségek gyakorlói. Nemcsak hagyományőrzőkkel, hanem kertészekkel, növénytermesztőkkel, valamint különböző természetes anyagokkal foglalkozó árusokkal is találkozhattak az érdeklődők.

Mátrai Antal, a szervező Bajai Kommunális és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy Baján ez egy hiánypótló rendezvény. „Máshol, például Budapesten, a Budavári palotában sokszor tartottak már hasonlót. Úgy vélem, ez a közönség számára is érdekes. Mindenki találkozhat olyan mesterségekkel, amelyeket esetleg eddig élőben még nem látott, csak könyvekből tanulmányozhatott” – magyarárzta az igazgató.

Makkos Attila cserépkályha- és kandalló készítő így nyilatkozott: Vannak hagyományos, régi csempeminták. Újakat is lehet kitalálni, de nagy múltja van a szakmának, van hova visszanyúlni.

A szervezők úgy vélik, a rendezvénnyel hagyományt teremtettek. Jövőre még több kiállítóval tudják majd megszólítani a közönséget.

Forrás: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., baja.hu

Cikk megosztása