A Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete több mint 53 milliós uniós támogatást nyert a balatonfűzfői csillagvizsgáló felújítására. Kontics Ferencné az egyesület elnöke elmondta, hogy a Balaton Csillagvizsgáló - LEADER Kultúrközpont kétszáz négyzetméteres, kétszintes épületét mintegy 44 millió forintból építik újjá, az ötvenfős előadóterem mellett kialakítanak oktató- és szakköri termeket, a pályázaton elnyert összeg fennmaradó részét csillagászati eszközök és berendezések, illetve bútorok beszerzésére fordítják.

Az építési munkák május végén kezdődnek, és 3-4 hónapot vesznek igénybe. Az egykor a megyei csillagászati ismeretterjesztés központjaként működő csillagvizsgáló épülete mára használhatatlanná vált, a benne maradt eszközöket megrongálták, a felújítás során egyes részek elbontása és újjáépítése elkerülhetetlen.

A városi stadion területén található csillagvizsgáló a tervek szerint a közösségi élet központjaként fog működni. Tudományos előadások mellett ifjúsági programokat is tartanak majd itt. Kiemelte, hogy bővítik a csillagászati megfigyelőhelyként is szolgáló épület alapterületét, és a közművek kiépítését a pályázat előfinanszírozásával együtt Balatonfűzfő önkormányzata vállalta.

A csillagvizsgáló 1967-ben épült, a tornya helyben gyártott üvegszálas műgyantából készült, amely alatt jól felszerelt műhely kapott helyet. Itt a csillagászati szakkörösök munkáját napóramodell, forgatható és világító csillagtérkép, a pulzárok helyzetét bemutató eszközök, Naprendszer-modell, lencsés és tükrös távcsövek segítették. A bejárat előtt fotólabort rendeztek be, volt egy harminc centi átmérőjű Newton-rendszerű tükrös távcső, a kupola melletti lapos tetőteraszon Zeiss-távcső is. Az ipartörténeti jelentőségű épület újjáépítésével új turisztikai látványossággal gazdagodik Balatonfűzfő, a kupola távcsövének megvásárlásához azonban még támogatókat keresnek.

Forrás: index.hu, Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása