A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület községeiben egyre több azon rendezvények száma, amelynek megrendezésében a szakmai segítségnyújtás mellett, a találkozók aktív részese is a közösség. Az egyesülettel együttműködő, helyi termelők és termékeik bemutatásán, árusításán keresztül. Ezzel erősítve a helyi hagyományosan, manufakturálisan előállított termékek népszerűsítését.
Így történt ez, az idei Abasári Nemzetközi Katona- és Bordal Fesztiválon is, harmonikusan kiegészítve a dalfesztivált. A termékek árusításán, bemutatásán keresztül szóba került az előállítás és gyártás folyamata is. A bemutató és vásár mellett a dalkörök idei bemutatkozása töltötte ki a hétvégét. Reggeltől estig, fáradhatatlanul szóltak a magyar katona és toborzó dalok, ízelítőt adva a 18. század világából.

Az Abasári Önkormányzat ezzel a rendezvényével igen sokat tesz a közösségi élet és hagyományápolás nem elhanyagolandó jelentőségéért: az értékek átadásán keresztül, a népi élet mai és régmúlt világának bemutatásával rávilágít annak történeti jelentőségére, a továbbörökítendő kultúra építőköveire. Nagyon sok fiatal és gyermek énekelt, zenélt az együttesekben nagymamákkal, nagypapákkal, anyukákkal és felnőtt férfiakkal.

A fesztiválon több mint nyolcvan énekes csoport lépett színpadra, köztük szlovákok és erdélyiek is, hiszen meghívást kapott a rendezvényre Abasár testvértelepülése, a romániai Kászonaltíz is. A nemzetközi programon debütált a nemrég megalakult Abasári Olaszrizling Borbaráti Kör is, amelynek tagjai a helyi termelők nedűit kóstoltatták a vendégekkel.

A helyiek az elmúlt évek sikere nyomán érzik, hogy a dalos hétvége jót tesz a település hírnevének, egyre többen érdeklődnek a falu és a helyi borászok iránt.

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület, heol.hu

Cikk megosztása