Naposcsibét és tojótyúkot vehetett át összesen 253 többgyermekes, hátrányos helyzetű család Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kilenc településén – Méhteleken, Rozsályban, Csaholcon, Kisszekeresen, Nagyszekeresen, Zsarolyánban, Jánkmajtison, Szamossályiban és Hermánszegen. A háziállatokat a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány osztotta szét csakúgy, mint korábban a vetőmagokat országszerte 15 ezer családnak. A szárnyasokból is hazánk négyezer legrászorultabb családja kap majd.

Rozsályban a gazdasági udvarban 59 családnak osztották ki az állatokat. „Tíz tyúkot, negyven naposcsibét és negyven kilogramm tápot kaptunk. A település lakóival együtt én is nagyon örülök az adománynak, hiszen a községben alig van munkahely, a ház körüli gazdálkodással tudjuk fenntartani magunkat. Sertést és baromfit is tartunk, de jó érzés az a tudat, hogy most még több állat segíti majd a mindennapi megélhetésünket” – mesélte a Szabolcs Online-nak Harbuláné Tóth Tímea, aki három iskoláskorú gyermeket nevel, az önkormányzatnál végez közmunkát, 34 éves férje pedig betegség miatt rokkantnyugdíjas.

A helyi jóléti alapítvány is közreműködött Rozsályban az adomány átadásakor. „A jószágok mindig jól jönnek, hiszen van olyan család, ahol öt vagy éppen nyolc gyermeket nevelnek a szülők” – mondta Bíró Gedeonné, a Rozsályi Jóléti Alapítvány elnöke.

A Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány nem ellenőrzi az akciót. „A hátrányos helyzetű családoknak megadtuk a lehetőséget, hogy a saját erejükből, szorgalmukból meg tudjanak élni. Ha jól gazdálkodnak, a megtermelt felesleges javakból még értékesíteni is tudnak majd” – válaszolta a hírportál kérdésére Hegedűs Zsuzsa, a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány elnöke. A kisállatokat ott kezdték el osztani, ahonnan az önkormányzatok visszajeleztek, hogy a családok elvetették az alapítványunktól kapott magokat. A növények, az állatok sokáig kitartanak, szerintük ez egy fenntartható rendszer. Hozzátette: céljuk annak bizonyítása az adakozók jóvoltából, hogy nem kellenek milliárdok a családok megsegítéséhez, 12-15 ezer forintból is lehet boldogulni, a mindennapi zöldséghez és fehérjeszükséglethez hozzájutni.

Forrás: Szatmár Leader Közhasznú Egyesület, Szabolcs Online

Cikk megosztása