Mintegy százmillió forintból fejlesztették az egészségügyi infrastruktúrát a Hajdú-Bihar megyei Hajdúsámsonban. A helyi önkormányzat pusztán önerőből nem orvosolhatta a problémát, uniós pályázati forrás bevonásával találták meg a hosszú távú, minőségi megoldást az egészségügyi szolgáltatások tekintetében. A projekt megvalósításának hozzávetőlegesen 21 millió forintos önerejét az Európai Unió és a magyar állam mintegy nyolcvanmillió forinttal egészítette ki.

A Hársfa utca 3-5. szám alatt található Egészségügyi Központ bővítése nemcsak méretbeli, befogadóképességbeli változásokat eredményez, legalább ekkora hangsúly esik ugyanis az egészségügyi szolgáltatások bővítésére. Az új szárny megépítésekor ügyeltek az akadálymentes környezet megteremtésére is: a kétszintes épületben lifttel közlekedhetnek az erre kényszerülők, valamint akadálymentes mellékhelyiséget is kialakítottak.

Az egészségház feladatai között kiemelt figyelmet fordítanak az egészségügy uniós irányelveire, előtérbe helyezik a preventív vizsgálatokat, például szűrővizsgálatokat. Az új szárnyban a fogorvosi, gyermekorvosi, háziorvosi és védőnői szolgálat mellett a hatékonyabb, gyorsabb egészségügyi kommunikáció érdekében diszpécserszolgálat is helyet kap.

A legnagyobb eredmény, hogy a régi-új épületegyüttesben ezentúl egy helyen találják meg a lakosok az egészségügyi alapszolgáltatásokat, hiszen három felnőtt körzeti, két gyermekorvosi, egy fogorvosi rendelő, valamint a védőnői szolgálat és az ügyelet is itt működik. Új szolgáltatásként pedig szemészeti rendelés és gyógyászati segédeszköz árusítás is indul majd az épületben.

Forrás: Érmelléki Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., haon.hu

Cikk megosztása