A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Örményes nyerte el a Biomassza Bajnokság egyik különdíját. Az európai RES (Megújuló Erőforrások) Bajnoki Ligájának magyar fordulójaként az Energiaklub idén, 2011-ben második alkalommal rendezte meg a Napkorona Bajnokságot. Ehhez kapcsolódott az először megrendezett Biomassza Bajnokság.

A Napkorona Bajnokságban azok az önkormányzatok mérettettek meg, amelyek területén a legmagasabb az egy főre eső napenergia felhasználás, míg a Biomassza Bajnokság lényege a fenntartható módón hasznosított biomassza felhasználása volt. A zsűri a lakosság számához viszonyítottan, három települési kategóriában hirdetett győzteseket, valamint két különdíjat nyújtott át Miskolcnak és Örményesnek, amelyet példamutató beruházásaikkal érdemeltek ki.

Örményes a helyi általános iskolát és óvodát fűtő, helyi mezőgazdasági hulladékot felhasználó 120 kW-os biomassza kazánnal lett bajnok. Ezzel a beruházással, valamint épület hőszigeteléssel és nyílászáró cserével sikerült az említett közintézmények fűtési költségeit a felére csökkenteni. A pellet tüzelésű magyar carborobot kazánokhoz a tüzelőanyagot az Önkormányzat a környéken rendelkezésre álló mezőgazdasági területekről kívánja beszerezni, ahol élelmiszer alapanyag előállítása folyik. Ezeknek a növényeknek a melléktermékeiből jó minőségű agripellet állítható elő.

Örményes község az új gazdasági programjában, valamint a most készülő környezetvédelmi programjában is fontosnak tartja a fenntartható fejlődés, a környezettudatos életmód és a megújuló energiák felhasználását. Jövőbeni terveik között szerepel, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében pályázatot nyújtanak be, egy helyi igényeket kiszolgáló, kisméretű agripellet üzem létrehozására. Az Önkormányzat épületében és a Művelődési Házban is pellet tüzelésű kazán kialakítása a cél, amellyel teljes egészében megvalósulna a biomassza program. További célkitűzések között szerepel továbbá az, hogy az Általános Iskola teljes évi villamos energia ellátása napelemek által legyen biztosítva. A konstrukció egy 80 négyzetméter felületű, 15 kW éves teljesítményű üzem.

Forrás: Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása