Utcamenedzseri rendszer kialakítását kezdte meg Szikszó Önkormányzata. A kezdeményezés célja az, hogy javítsák a kétirányú kommunikációt, szélesítsék a transzparenciát, megismerjék a lakosság véleményét, és elterjesszék, a „vigyázzunk egymásra” szemléletet. Az önkéntességen alapuló program ötletgazdája, irányítója Füzesséri József, Szikszó polgármestere és Takács Lászlóné alpolgármester. A fórum előtt – még időben – egy tájékoztató kérdőívet juttattak el a helyiekhez, akik így megismerhették a program célját. Az utca lakói a kérdőív kitöltésével jelölték képviselőjüket, akinek már az alakuló ülésen is részt kellett vennie. A kezdeményezés mindenki szerint nagyon jó ötlet, mert szükség van a civil összefogásra, az érdekképviseletre és közös munkára a városban.

Többen azonnal néhány ötletet, kérést is megfogalmaztak: játszóterek kialakítására, belvíz-elvezető rendszerre, útfelújításokra lenne szükség. Voltak, akik felajánlották azt is, hogy közös takarítást, virágosítást vagy az utcájukban járdaépítést szerveznek. Takács Lászlóné hangsúlyozta, hogy az utcamenedzseri hálózat segítségével még idén megszervezik a takarítást, szemétszüretet és virágosítást. Az önkormányzat a költségvetésébe az utcamenedzseri programra ötmillió forintot különített el. A polgármesteri hivatal bejáratánál elhelyezett gyűjtőládába továbbra is várják a kérdőíveket azokból az utcákból, ahol eddig még nem sikerült javaslatot tenni az utcamenedzserek személyére.

Füzesséri József felvázolta az önkormányzat terveit, a jövőbeni fejlesztéseket, pályázati lehetőségeket: a város belvízelvezető koncepciója már készül, még idén kilenc utca útburkolata újul meg, de ezeket a munkálatokat csak akkor tudják elkezdeni, ha a Vadász patak belterületi munkái befejeződnek. Az önkormányzat pályázni szeretne játszó és közösségi terek kialakítására, az uszoda udvarán egy szabadidő parkot szeretnének kialakítani. Jó hír az is, hogy a Turul Provincia Kft tevékenységi körébe 2012-től felveszik növény és gyümölcstermesztési profilt is, így Szikszón a jövőben kiemelt szerepet kap a virágos város projekt megvalósítása.

A polgármester a tervek között beszélt egy térfigyelő rendszer elindításáról, az idős emberek jelzőrendszeres házi segítségnyújtásának bevezetéséről, az intézmények energiatakarékossági pályázatairól, útfelújításokról, munkahelyteremtésről. Több cég is építkezik a településen, az egyik üzem 220 alacsonyabban képzett munkaerő foglalkoztatását tervezi. Természetesen a többi – kisebb létszámban ugyan – is munkát ad majd a szikszóiaknak.

Forrás: Abaúj LEADER Egyesület, www.szikszo.hu

Cikk megosztása