Száztízmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitke önkormányzata belterületi vízrendezésre az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatán. A beruházás összköltségét 122 millió forintra becsülik. A munkálatok már folynak, várhatóan június végére be is fejeződnek.

A „Fényeslitke belvízmentesítése II. ütem” című projektben kiépítik az Ady Endre és Árpád utcák csapadékvíz-elvezető rendszerét. Ez több mint három és fél kilométeres szakaszt jelent, amely mentén 379 lakos káros csapadékvíz elleni védelme oldódik meg, valamint 39 hektárral nő a csapadékvíz okozta károktól megvédett terület. A fejlesztés hatására ritkulnak majd a községben a belvíz okozta veszteségek, így csökkennek az önkormányzat fenntartási, működési és kárelhárítási költségei is, és javul a lakosság komfortérzete, életminősége.

Mártha Tibor, Fényeslitke polgármestere a távirati irodának elmondta: öt évvel ezelőtt kezdték meg a belterületi vízrendezést, az első fejlesztési ütemben 75 millió forintot költöttek a csapadékvíz-elvezető rendszert kiépítésére. A polgármester a munkálatok elkészülte után a harmadik ütemre, a Kossuth Lajos utca térségének csapadékvíz-elvezetésére is pályázatot nyújt majd be az unióhoz. Ha az újabb támogatási kérelmüket is elfogadja Brüsszel, 2014 végéig megoldják a teljes belvízmentesítést a településen.

Mártha Tibor tájékoztatása szerint a településén – a szomszédos Döge településsel közösen – 2007 és 2009 között kétmilliárd forintos költségből kiépítették a teljes szennyvízhálózatot is, korszerű tisztítóteleppel együtt. A környezetvédelmi beruházás költségeinek több mint nyolcvan százalékát szintén támogatta az Európai Unió. A hálózathoz azóta a 850 fényeslitkei ingatlan közül 844 csatlakozott, így már szinte 100 százalékos a lakossági szennyvízelvezetés és -tisztítás a községben.

Forrás: Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, Önkormányzati Sajtószolgálat, kelethir.hu

Cikk megosztása