Várhatóan jövő nyárra megszépül a Semsey család balmazújvárosi kastélya, amelyhez egy turisztikai pályázaton nyert pénzt az önkormányzat. A beruházás költségeit 550 millió forintra becsülik, ehhez bruttó 450 millió forint támogatást nyertek. A projekt részeként nemcsak a kastélyt újítják fel teljesen, hanem a hozzá tartozó parkot is. Mivel műemléki épületről van szó, a munkálatokat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felügyeli majd. A kiviteli terveket egy hajdúnánási építésziroda készítheti el nettó 12 millió forintért.

A mára teljesen leromlott állapotú kúria a város központjában áll, és a tervek szerint jövő nyáron már megszépülve várja a turistákat. Az eredeti építési tervek és a kivitelezéssel kapcsolatos iratok nem maradtak meg, ezért általában csak az építési stílusból datálják az 1840-es évekre a kastély felépítését. Eredetileg – a korabeli udvarházak építkezési szokásaihoz hasonlóan – csak a park és udvar felől volt bejárata. Ma a Debreceni utca felől van a főbejárat.

A klasszicista stílusú, egyemeletes épületet a család üdülőkastélyként használta. A második világháború után az épületet államosították, ettől kezdve az állapota egyre romlott: 1949-ben például feldühödött kommunisták leverték az épület homlokzatáról a Semsey család címerét. Az épületet az ötvenes években szerelvénytárként használták, később megvásárolta az ÁFÉSZ, amely burgonyát tárolt benne. A kastély jó pár éve már az önkormányzat tulajdonában van. Azóta keresik a forrást a felújítására, amely igen sürgető volt, a szakemberek szerint ugyanis rekonstrukció nélkül akár össze is omolhat az épület.

Forrás: Hortobágyi Leader Nonprofit Kft., dehir.hu

Cikk megosztása