Több mint 430 millió forint uniós támogatást nyert a Pest megyei Újszilvás naperőmű építésére. A beruházás megvalósítására a település tavaly augusztusban kötött támogatási szerződést az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Programjának "Megújuló energiahordozó felhasználás növelése" címet viselő pályázatán. A projekt összköltsége meghaladja a hatszázmillió forintot, ennek hetven százalékát tudják a támogatási pénzből fedezni.

Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) közérdekre, illetve nemzetgazdasági okra hivatkozva engedélyezte a szerződéskötést Újszilvás naperőmű létesítésére kiírt eljárásán az egyedüli érvényes ajánlattevőként, majd nyertesként kihirdetett E-OS Innovatív Energetikai Zrt.-vel.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) klíma- és energiaügyért felelős államtitkára egyik levelében hangsúlyozta: "a beruházás speciális mintaprojekt jellege kiemelkedő jelentőséggel bír mind a közvetlenül érintett terület, mind pedig Magyarország szempontjából. Összhangban van a munkahelyteremtéssel kapcsolatos célkitűzésekkel, mivel minimum négy munkahely létrehozását tenné lehetővé. A mintaprojekt esetleges elmaradása komoly és jelentős társadalmi-gazdasági hátránnyal járna".

A község először 2010 végén hirdetett közbeszerzést egy 400 kWp (kilowatt peak) névleges csúcsteljesítményű fotovoltaikus – azaz elektromos áramot termelő – naperőmű és segédberendezéseinek építésére, valamint az elosztóhálózatra csatlakoztatására, de a pályázati határidő lejárta előtt egy nappal, 2011 elején visszavonta a felhívást. A második, egyszerű eljárást februárban hirdette meg, amelyre március 10-ig lehetett ajánlatot tenni.

Forrás: napi.hu, HAJT-A Csapat Akciócsoport

Cikk megosztása