Mintegy 321 millió forint támogatást oszt szét a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. Döntéshozó Testülete vállalkozások, turisztikai szálláshelyek fejlesztésére, falumegújítást és vidéki örökségmegőrzést célzó fejlesztésekre a térségben. A döntés a múlt hónapban született.

A pályázati pénzből vevőbaráttá alakítják át a Nógrád megyei Héhalmon az élelmiszerüzletet. A szolgáltatás minőségének javításáért növelik az eladóteret, és korszerűsítik az üzletberendezéseket. A munkálatokhoz csak természetes alapú építőanyagokat használnak, hogy tartósabb legyen a beruházás. Palotáson egy élelmiszerek (méz, lekvár) csomagolásához használt üvegáru kis- és nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozás tervez raktárépítést, hogy széleskörű kínálatát folyamatosan biztosítani tudja. Ehhez egy könnyűszerkezetes épületet állítanak majd fel, és kisebb infrastrukturális beruházásba is kezdenek a telephelyen. Bujákon pékséget szeretnének felújítani, nagy hangsúlyt fektetve a műszaki és technológiai feltételekre, így felszámolva az elöregedés miatti balesetveszélyes állapotokat.

A turisztikai tevékenységek ösztönzése kategóriában Felsőtoldon 4 napraforgós, hét szobás falusi szálláshely létrehozását támogatják. Bővítik a szolgáltatások körét is: szaunát, tűzrakó helyet, szabadtéri sportolásra alkalmas területet alakítanak ki. Az épületben helyet kapnak a helyi népi mesterségek bemutatására irányuló programok is. Kozárdon tetőtér beépítéses, öt hálószobás, tíz férőhelyes, 4 napraforgós minősítésű, részlegesen akadálymentesített, öko - turisztikai falusi szálláshelyet valósítanak meg. A vendégházhoz öt gépkocsi számára kiépített parkoló, és a vendégek kényelmét szolgáló falusi hangulatú kerthelyiség építését is tervezik.

Öko-Tanya állatpark készül a Pásztótól Hollókő felé vezető út Alsótold előtti szakaszán található 24 hektáros, dombos területen. Istállók és kifutók létesítésével mutatná be a pályázó az itt őshonos háziállatokat – szarvasmarha, ló, szamár, kecske, juh, baromfifélék, bivaly – és a Kárpát-medencében található vad fajokat – szarvas, őz, muflon, vaddisznó. A látogatók fogadására parkolót és büfét is építenek majd. Vanyarcon, a lovas-turizmus területén tervezett fejlesztés lovas –és életmód táborok megvalósítására irányul. Időjárásálló talajú lovas pálya kiépítését, valamint az életmódtáborok fogadására szolgáló közösségi és rendezvényház felújítását tervezik. De kialakítanak egy minden lovas számára használható, a térséget átívelő lovastúra útvonalat is. Szintén Bujákon egy két épületből álló ingatlanon három külön-bejáratú falusi szálláshelyet alakítanak ki 6+3 férőhellyel. A főépületet, az egykori nyári konyhát és az istállót felújítják, de a népi jelleget megőrzik.
Falumegújítás és fejlesztés címszó alatt kapott támogatást játszótér felújításra és kialakításra Garáb, Erdőtarcsa, Szurdokpüspöki és Kisbágyon. Kozárd két támogatott projektjében a település megjelenésében szereppel bíró épületek felújítása, valamint pihenőpark kialakítása szerepel. Palotáson, a község központjában, a Római Katolikus Templom előtt található közpark felújítását tervezik: megújítják a növényzetet, elbontják a kerítést, egységes térburkolatot alakítanak ki és új kerti bútorokat helyeznek el. Galgagután hamarosan olyan piacot hoznak létre, amelynek fenyőfa standjai beleillenek a falusi környezetbe. A standok folytatásában vizesblokk és egy fedett hulladéktároló kap helyet. A női mosdót akadálymentesítik, valamint parkolóhelyeket kap a piactér. Ecsegen is piacot alakítanak ki, valamint felújítják a Gondozási Központ homlokzatát, tetőszerkezetét, vizesblokkját. A piacon tíz parkolóhelyet különítenek el, ebből egyet mozgáskorlátozottak számára. Női és férfimosdó, valamint hulladék- és szerszámtároló is létesül. Az árusítóhelyek fix padlóból és felhajtható pultajtóból állnak majd, hátsó falukban üvegtéglanyílásokkal.

Vidéki örökség megőrzése kategóriában támogatják Csécsén a Fráter Kúria külső felújítását, a parkosítást és a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését. Mozgáskorlátozottak számára korlátliftet szerelnek fel.

Forrás: Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása