Saját erejéből fejlődik és szépül egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei település a Tisza bal partján. Tiszaroff önkormányzata nem küzd anyagi gondokkal: az idei évet ugyan 42 milliós forráshiánnyal tervezték meg, a múlt évről azonban áthoztak 41 millió forintot a számlájukon. Szállítói tartozásuk és működési hitelük nincs, a csapadékvíz-hálózat kiépítésének önerejéhez felvett, hosszú lejáratú 28 millió forintot könnyedén törlesztik.

Már a teljes belterületi úthálózat szilárd burkolatú, és a csatornahálózat is elkészült. A faluközpontban sehol egy omladozó, oda nem illő épület, sem félig elbontott ház. Mindezt pályázat nélkül, saját erőből, folyamatos munkával érték el. Kevés a bűncselekmény is, havonta átlagosan három-négy kisebb lopás történik, de a márciusi bűnügyi mérleg például nullás.

A környező települések életét ismerve, jogos a kérdés: hogyan csinálják? Pedig – ahogy mondani szokás – Tiszaroffon sincs kolbászból a kerítés! Kevés a munkahely, magas a munkanélküliség, a legfőbb munkaadó itt is az önkormányzat. Tavaly 200-250 közcélú foglalkoztatottnak adtak munkát a faluban. Nincsenek kiemelkedő nagyságú saját bevételek. A fiatalok többsége, a közép- és felsőoktatásba kerülve itt sem igyekszik visszatérni a faluba, így Tiszaroff is elöregedő félben van. És mégis: „Nincs különösebb titkunk. Takarékosan, racionálisan kell gazdálkodni.” – mondta az Új Néplapnak szabadkozva Kamarás Zsolt, a település vezetője.

A polgármester már a második ciklusát tölti a hivatalában. Évtizedekkel korábban üdülővendégként érkezett a faluba, de 2000-ben már felépült a családi háza, és feleségestül, gyerekestül tiszaroffivá vált. Már jóval a megválasztása előtt sikeres vállalkozást vezetett, így nem egzisztenciális kérdés számára a polgármesterség, hanem valóban közszolgálat. A tiszteletdíját rendszeresen átutalja egy helybeli alapítványnak, ami különböző helyi közösségi feladatokra költi a forrásait. Elmondása szerint nemcsak ő dolgozik ingyen a faluért, a testület tagjai is közcélokra ajánlották fel a tiszteletdíjukat.

Forrás: Tisza-tó Térsége Leader Egyesület, szoljon.hu

Cikk megosztása