Megszépült az 1995-ben átadott rinyabesenyői Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola: két pályázatból, közel 100 millió forintból fejlődött Somogy legkorszerűbb, akadálymentesített oktatási létesítményévé.

A régi mellé felépült egy 250 négyzetméteres új épület, napkollektorokkal, faelgázosító fűtőrendszerrel, 2009-es KEOP pályázatból. Benne 1100 oktatási eszköz: határozókönyvek, füzetek és ismeretterjesztő képek, laboratóriumi felszerelés, valamint terepi munkához szükséges távcsövek, iránytűvel, tájolóval, nagyítókkal és bogármérő eszközökkel.

Jákliné Mihály Bernadett erdeiiskola-vezető fontosnak tartja, hogy a megtapasztalás, átélés és érzékelés segítségével szinte észrevétlenül formálják a gyerekek természet iránti elkötelezettségét, környezettudatosságát.

Két civil szervezet is segítette a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola megújulását LEADER támogatásnak köszönhetően. A pályázati összegből az erdei iskola régi épülete belülről komfortosabb konyhát, fűtést, a külterén szabadtéri „játszótereket”, kemencét kapott. A hivatalos átadót a „Madarak és Fák Napja” alkalmából tartották, ekkor háromszáz gyerek zsivaja töltötte be a Lábod melletti erdőt.

Az erdei iskolák célja az erdei életközösség, környezet, a napszakok, évszakok változásának bemutatása természetes környezetben. Ezt jól szolgálja az iskola „madárlátta” elhelyezkedése is, mert az épületekből kilépve tanár és diák rögtön az erdőben találja magát. A sziágyi lett a régió legkomplexebb erdei iskolája, ahol a csöndre, nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és a különleges élményekre vágyó látogatók teljesen kikapcsolódhatnak.

Forrás: Rinya-Dráva Szövetség

Cikk megosztása