A NER-300 az Európai Unió egyik legnagyobb támogatási összeggel gazdálkodó pályázati rendszere, amely megújuló energiaforrásokat hasznosító, szén-dioxidot lekötő mintaprojekteket támogat.

A BÜKK-MAK LEADER még januárban nyújtotta be pályázati javaslatát a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) „HU-NER-TOWN-300” címmel, amely a Bíráló Bizottság szakmai értékelése alapján előminősítést nyert. A projektre hét tagból – Miskolc, Eger, Kecskemét, Salgótarján és Veszprém Megyei Jogú Városok, Eszterházy Károly Főiskola (Eger); BÜKK-MAK LEADER – álló konzorcium alakult. A szervezet a gyakorlati szakemberekből álló projekt-menedzsmentjével állította össze a pályázati dokumentációt, amit e hó elején adtak be az Európai Beruházási Bankhoz.

A projekt mintegy 72 MWp RES termelő kapacitás kiépítésére, a központi termelésű erőművek, a decentralizált energiatermelők, települési mobil energiatárolók és elektromos plug-in rendszerek együttműködtetésére irányul, valamint országos intelligens makrohálózatban elsősorban a közlekedési eszközök alternatív üzemanyaggal történő kiszolgálására úgy, hogy az országos villamosenergia irányítási rendszerbe illeszkedik.

A NER 300 az Európai Bizottság alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiákat alkalmazó demonstrációs projekteket támogató programja. Az elnevezés abból fakad, hogy a támogatási alap finanszírozási hátterét háromszázmillió egység szén-dioxid kvóta majdani eladása nyújtja. A kezdeményezés a magánszektort és a tagállamokat kívánja ösztönözni, hogy olyan technológiákba fektessenek, mint a szélerőművek, koncentrált napenergia, vagy a smart grid rendszerek.

A program novemberben indul majd. A kvóta jelenlegi piaci ára alapján 4,5 milliárd euróra becsülhető a majdani konkrét pénzügyi alap, amelyet a tagállamok ugyanennyivel egészítenek ki.

Forrás: Bükk-MAK LEADER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása