Új divatirányzat van születőben? Kalocsai mintákat kombinálnak a mai trendekkel a ruhaiparban. Az ötlet Müller Andrea és Karaszi Orsolya elképzelése. Véleményük szerint divatos termékeikkel mindenki számára élhetővé, vagyis hordhatóvá válik a hagyományőrzés. Az indíttatás a magyar értékek megőrzése volt, amelyek közül a legszebb hungarikumot, a kalocsai motívumkincset használják fel. Mivel a népi motívumok hímzéséhez már szinte csak a legidősebb korosztály ért, egyfajta küldetésnek is tekintik ennek megőrzését és terjesztését.

A termékek iránt hatalmas az érdeklődés, nem győzik gyártani a kalocsai hímzéssel díszített darabokat. A Kalocsa melletti Öregcsertőn Vörös Ferencné, közel fél éve folyamatosan hímzi a kalocsai mintás szakadt farmerokat, baseball sapkákat, bikiniket és kabátokat.

A hímzés nem csak a kollekció merész fazonú ruháit díszíti. Az idősebb korosztály számára is készítenek ezzel a gazdag színvilággal ruhákat. Mivel egyetlen motívum sem ismétlődik, így mindenki biztos lehet ruhája egyediségében.

A Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúrából kerülnek ki azok a kalocsai motívumos porcelán-kiegészítők, amelyekből nyakláncokat, karkötőket és övcsatokat készítenek. Az ország egyik legnagyobb kereskedelmi csatornájának az üzem ügyvezetője, Szentesi Zoltán mutatta be a porcelángyártás minden folyamatát a porcelánöntéstől az égetőkemencéig. A televíziónézők azt is láthatták, hogy milyen motívumokat festenek a kiegészítőkre, amelyek szintén kedvenc darabjai a trendi kollekciónak.

Forrás: Dunamellék LEADER Egyesület

Cikk megosztása