Elek önkormányzata tavaly a helyi víz- és csatornamű-üzemeltető cég kezdeményezésére és szakmai támogatása mellett sikeresen indult a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hulladékhasznosítási pályázatán.

Az elmúlt években jelentős mennyiségű, értékes humusz került ki a természetes körfolyamatból, mert elszállították a zöldhulladékot - tudtuk meg dr. Fórján Mihálytól,az Eleki Víz- és Csatornamű Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatójától. Ugyanakkor a zöldhulladék elszállítása és elhelyezése jelentős többletköltséget okoz az önkormányzati tulajdonú cégnek. A komposztálható anyagok kiválogatása hosszú távon a hulladékkezelés költségeit csökkenti.

"Mivel a városban a lakosság jelentős része családi házban él, ott nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik,amely komposztálással újrahasznosítható" — emelte ki a cégvezető.

A projekt összköltsége 9 millió 380 ezer forint, ennek 95 százaléka pályázati támogatás. A városban összesen 375, egyenként hatszáz literes komposztládát helyeznek el. Csoportfoglalkozásokat tartanak a hulladékhasznosítás fontosságáról, előnyeiről és a szakszerű komposztálás lépéseiről, valamint a szelektív hulladékgyűjtésről.

Forrás: Békés Megyei Hírlap, Hajdúvölgy - Körösmente Helyi Akciócsoport

Cikk megosztása