A nyugat-balatoni térség legújabb, négycsillagos szállodája, Zenit Hotel Balaton az Új Magyarország Fejlesztési Terv és a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával épült meg. A fejlesztés révén a Helikon Taverna fogadóval együtt egy étteremmel, muzeális értékű borospincével, konferencia- és wellness központtal rendelkező, egyedülálló balatoni panorámát kínáló szállodakomplexum jött létre három ütemben.

A munkálatok első részeként 2007-ben felújították és korszerűsítették a műemléki védettségű éttermet és apartman házat. Így a Helikon Taverna besorolása háromcsillagos lett és egy 130 fős konferenciateremmel is bővült.
A mintegy félmilliárd forint összköltségű, szintén európai uniós forrásból támogatott második ütem célja a panzió további bővítése és négycsillagos szállóvá fejlesztése volt. Az új épületben összesen 35 szoba, valamint egy tágas wellness részleg kapott helyet medencével, gyermekmedencével, jacuzzival, szaunákkal, valamint kezelőhelyiségekkel.

A bővítéssel párhuzamos harmadik ütemben – amelyet a KEOP nyertes pályázata támogatott – napkollektoros és hőszivattyús rendszerek beépítésével biztosították a hotel energetikai rendszerének kialakítását, energiatakarékos üzemeltetését és zöld energiával történő ellátását. A környezetbarát szálloda építésével nemcsak a megújuló energiahordozó felhasználása növekszik a régióban, hanem évente csaknem harminc tonnával csökken az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége is. Ezzel együtt gazdaságosabbá válik a használati meleg víz, a fűtés biztosítása, valamint az uszoda vizének fűtése.

Forrás: turizmus.com, Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület

Cikk megosztása