Még mindig nehezen érthető mi is az a LEADER program, annak ellenére, hogy Magyarországon 2008 óta csaknem száz LEADER akciócsoport működik, több mint háromezer települést és több ezer sikeres pályázatot érint. Május elején a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesülethez invitálta a sajtó munkatársait, hogy az akciócsoport megvalósult beruházásait bemutatva felhívja a figyelmet a LEADER program jelentőségére. Az akciócsoport csak 220 millió forinttal gazdálkodhat, de így is csaknem ötven nyertes pályázata van, amelynek nagy részét már megvalósították. Az egyesület 2011-ben is ugyanennyi pályázatra számít, ezzel is bizonyítva, hogy a Velencei-tó településein minden forint számít.

A találkozó első napján az agárdi Simon Borház és Panzióban kötetlen beszélgetés zajlott a LEADER-ről, magyarországi történetéről, a működés nehézségekről és a megújulási lehetőségekről. Ott volt Kontics Mónika, a Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER Akciócsoport munkaszervezet vezetője, Fejes István, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnökségi tagja, Eperjesi Tamás a VKSZI igazgatója, és Stadler Klára, a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület munkaszervezet vezetője. Stadler Klára bemutatta, hogyan indult a LEADER 2007-ben, és hogyan működnek együtt a Közép-dunántúli Régió akciócsoportjai. A média munkatársai megismerhették a terület és a lakosság arányában jogszabályban biztosított fejlesztési források elosztását, a pályázatok nehézkes bírálati rendszerét és a Közép-dunántúli Régió sikeres LEADER projektjeit.

A második napon Mezőszentgyörgyi Dávid, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) képviselője tájékoztatta a résztvevőket a megújult LEADER programról, amely a vidékfejlesztés helyi szereplőit hozza helyzetbe. A szaktárca döntése értelmében a LEADER csoportoknak év végéig egyesületté kell alakulniuk. Ez azért fontos, mert így nő a civil kontroll ereje a helyi fejlesztési igények felmérésében, a tervezésben és a döntésekben. A júliusban induló LEADER pályázatok bírálati idejét jelentősen csökkentené a kormány, hogy a fejlesztések minél előbb beindulhassanak.

A média munkatársai Velencén találkozhattak V. Németh Zsolttal vidékfejlesztésért felelős államtitkárral, L. Simon Lászlóval az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnökével, aki egyben a Velencei-tó térség országgyűlési képviselője is. Megjelent Dr. Mikula Lajos, a VKSZI főigazgatója és az MNVH főtitkára, valamint Dr. Csatári Bálint az MNVH elnöke is.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta: az új kormány első és legfontosabb feladata egy hosszú távú agrár- és vidékfejlesztési stratégia megalkotása volt. A társadalmi vitára bocsátott tízéves Nemzeti Vidékstratégiával a vidéki Magyarország egészének megújítására törekszik a tárca. A stratégia célja, hogy a többi között megőrizze, gyarapítsa a vidéki munkahelyeket, megtartsa a vidéki népességet, javítsa az életminőséget, és több lábra állítsa a gazdaságot. Mint mondta: „némely helyeken valóban úgy gondolták, hogy a helyi elit belterjes biznisze a LEADER, amely nem más, mint pénzosztó hely. Elemi érdekünk, hogy átalakítsuk az akciócsoportokat, kinyittassuk a kapukat, és biztosítsuk, hogy mindenki részt vehessen a vidékfejlesztésben. Vissza kell szerezni a program hitelességét. Valós döntési helyzetbe akarjuk hozni a helyi LEADER-csoportokat, külön akarjuk választani a kisebb projekteket a nagyobbaktól, s jelentősen le akarjuk csökkenteni a pályázatok elbírálási idejét. A termeléshez, munkahelyteremtéshez kötődő pályázatokat helyezzük az előtérbe.”

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása