Uniós pályázat segítségével fejlesztette gazdaságát egy fiatal gazda a Heves megyei Nagyfügeden. Siposné Talicskó Veronika a „Fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás” jogcímen nyert ötmillió forint jövedelempótló támogatást. Nagyfüged a hátrányos helyzetű települések közé tartozik, a helyiek főleg mezőgazdasággal foglalkoznak őstermelőkként vagy gazdasági társaságokként. Siposné sem lóg ki a sorból, ő már hetven hektáron gazdálkodik. Az elnyert támogatást takarmánysiló megépítésére fordította, s ezzel nagyot fejlődött vállalkozása.

Saját elmondása szerint a silóval versenyképességét növelte, mert a térségben minimális azoknak a gazdálkodóknak a száma, akik a terményeiket tárolni is tudják. A támogatásra 2008 elején pályázott, és alig egy év alatt meg is kapta. A magtárolót két hónap alatt felépítették, de a szükséges tervek, engedélyek és a megfelelő kivitelező, beszállító kiválasztása több mint másfél évet vett igénybe.

A fiatal gazda mind a hetven hektárja haszonbérlet, ezért szerettek volna úgy pályázni, hogy saját területet is tudjanak vásárolni. Továbbra is figyelik a pályázati kiírásokat, és igyekeznek megragadni minden lehetőséget terheik csökkentésére.

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása