Új, interaktív eszközöket helyeztek üzembe a teskándi Csukás István Nevelési és Oktatási Gyermekközpontban. A „Jövőnk az interaktív tudás, informatikai fejlesztés a teskándi általános iskolában” címet viselő TIOP pályázat teljes egészében finanszírozta a mintegy négy és félmillió forint összértékű beruházást. „Következhet a gyakorlati alkalmazás, amely bőven ad feladatot, és a tanév végéig, valamint a következő években nagy hasznát látják az új rendszernek” – mondta Tóth István Jánosné polgármester.

A pályázati csomag három interaktív táblát, a működtetésükhöz szükséges laptopot, három tantermi programcsomagot, a pedagógusok számára oktatóprogramokat és egy szervercsomagot tartalmaz. Mindazon túl, hogy az interaktív rendszer emeli az oktatás színvonalát, másik jelentős előnye az, hogy a mai, informatikára és korszerű technológiára szomjas gyerekek nagyobb kedvvel ülnek az iskolapadba, ha ilyen eszközökkel tanulhatnak.

Interaktív programokkal egyébként már korábban is rendelkezett az iskola, de a későbbiekben is folyamatosan bővülhet az eszköztár. Az interaktív tábla valójában egy komplex oktatási rendszer, amelybe betáplálható az előre elkészített oktatási anyag. A tananyagba óra közben is folyamatosan beleírhat, feladatokat készíthet és oldhat meg a tanár vagy éppen a tanuló. A pedagógusok készíthetnek saját digitális tananyagokat, tankönyveket is, amelyekkel szintén bővítik a tudásanyagot.

Uniós pályázaton nyert támogatást informatikai infrastruktúra-fejlesztésre a Heves megyei Lőrinci város önkormányzata is . 26 millió forintot költhettek iskolai számítástechnikai eszközpark fejlesztésére. A beruházással a város oktatási intézményei még vonzóbbak lehetnek, nem csak a helyi, hanem a környékbeli tanulók számára is. A legmodernebb, oktatást segítő informatikai eszközöknek a városvezetők, pedagógusok, diákok és szülők egyaránt nagyon örülnek. Mint a projektindítón elhangzott: ez sem csodaszer, de mindenképpen sikeresebbé tudja tenni a tanulást.

Forrás: Közép-Zala, Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület, Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása