A hercegkúti Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) átadása a Hercegkúti Német Kisebbségi Önkormányzat és a helyi civil szervezetek által közösen szervezett Húsvéti Locsolóbálon volt. A felújított épület előtt Kovács János, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye főjegyzője vágta át a nemzeti színű szalagot. A rendezvény díszvendége méltatta a hercegkúti német kisebbséget és a helyi közösség aktivitását, amelynek köszönhetően hagyományőrző módon, a húsvéti locsolóbálon ünnepelhettek együtt.

Hercegkút Község Önkormányzata az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) fejlesztési forrásaira 2009-ben nyújtott be pályázatot Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) kialakítására. Az elnyert, összesen 35 millió forint támogatásból a fejlesztés során csaknem 24 milliót költöttek a külső és belső felújításra, félmillió forintot kisléptékű infrastruktúra-fejlesztésre, a szolgáltatásokhoz kapcsolódó eszközök beszerzésére. A három évre elszámolható működtetési költségekre mintegy 11 milliót tudtak kifizetni.

A fejlesztés kiemelt célja, hogy az épület a helyi társadalom nélkülözhetetlen tereként működjön továbbra is, megújítva a meglévő szolgáltatásokat. A településen élők azt szeretnék, hogy a közösség fejlődjön, de sikerüljön megőrizni az új generációk számára az elmúlt évtizedekben kialakított gazdag kulturális és szociális életet Hercegkúton.

Forrás: Hercegkút Község Önkormányzata

Cikk megosztása