A Lajta Monitor Múzeumhajó – eredeti néven SMS Leitha - a legrégibb úszóképes folyami hadihajó az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. A tavaly augusztus 20-i újrakeresztelése óta viseli a Lajta Monitor Múzeumhajó nevet, és ekkor nyerte vissza 1887-es állapotát is. A 2011. évet Hende Csaba honvédelmi miniszter Lajta Emlékévnek nyilvánította. Az Emlékév során a Lajta Monitor Múzeumhajó négy városban – Komárom, Budapest, Baja és Szob – állomásozik. A Pest megyei Szobon május elején tekinthette meg a nagyérdemű.

A Lajta Monitort május 2-án fogadták Szobon, ahol az ünnepség részeként előadásokat is tartottak az emlékév tiszteletére. A rendezvény a művelődési házban kezdődött, ahol a Lajta Monitor helyreállításában aktívan résztvevő szakemberek számoltak be számtalan érdekességről. A prezentáció-sorozatot Szőke István, Szob polgármestere nyitotta meg.

Az első előadást Dezsény Zoltán tartotta a Császári és Királyi Dunaflottilla történetéről, amelyben térképekkel, fotókkal és korabeli metszetekkel illusztrálva beszélt a Dunaflottilla létrehozásának körülményeiről, szervezeti felépítéséről, a Lajta Monitor megépítésének okairól, valamint az al-dunai hadműveletekben való szerepéről.

Második előadóként Balogh Tamás beszélt a Lajta Monitor Múzeumhajó történetéről. Megemlítette a Monitor típusú hajók első megjelenését az Egyesült Államokban és Európában. Kitért a hajó jelenlegi egyediségére is, ugyanis a Monitor típusból a világon összesen hét létezik. A folyami változatból a Lajta Monitor az egyetlen a földön.

Előadást tartott még Stankovics András, aki a Lajta Monitor Múzeumhajó felújításáról beszélt. A Lajta Monitor évekig folyami kotróhajó volt, amikor osztrák szakemberek bevonásával megtalálták és azonosították. A felújítást az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázati forrásából finanszírozták. A munkálatok két évet vettek igénybe az óbudai és az újpesti hajógyárakban, ahol eredeti külsővel, de könnyített szerkezettel építették újjá.

Végül az utolsó előadást Tóth J. Attila tartotta meg „A folyami kulturális örökség védelmének hazai és nemzetközi eredményeiről” címmel. Előadásában az Európában és Magyarországon folyó víz alatti régészet aktuális eredményeit mutatta be. Kitért a magyarországi víz alatti régészet jelenlegi helyzetére, nemzetközi kapcsolataira és eredményeire is.

A művelődési ház előadásai után a rendezvény a szobi kompátkelőnél folytatódott. Az ünnepélyes fogadást a Dunakanyar Fúvósegyüttes nyitotta meg, majd a polgármester köszöntötte az itt állomásozó Lajta Monitort. Az eseményt a Szobi Mazsorett Csoport és a Danubius Táncegyüttes előadása zárta. A kikötőben álló Lajta Monitor Múzeumhajót bárki megtekinthette, ahol szakszerű tájékoztatást is nyújtottak mind a korábbi előadók, mind a hajó személyzete. A hajó minden része – a lövegtorony, a fedélzet, a matrózok szálláshelyei, raktárak, parancsnoki kabin, kazánház – bejárható. Minden helységben tájékoztató táblák ismertetik azok egykori használati módját is.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása