Tegnap délután kerékpáros konzorciumi találkozót tartottunk, amelyen áttekintettük a térségi kerékpárút-fejlesztési pályázatunk terveit, költségvetését és határidőit a Magyar Kerékpáros Klub bevonásával.

A projekt megvalósításával fejlett, környezetkímélő közlekedés-fejlesztés jön létre a sopron-fertődi kistérségben, tíz település összefogásával. (Hidegség-Fertőhomok- Fertőboz külterületi szakaszok felújítása, Zsira, Fertőszentmiklós, Lövő, Röjtökmuzsaj, Sopronhorpács, Sopronkövesd, Völcsej új, hiányzó szakaszok kiépítése).

Összesen 5357 méter hosszan épül új kerékpárút, valamint Hidegség és Fertőboz között 2636 méter, Hidegség és Fertőhomok között pedig 1066 méternyi szakaszt újítanak fel. A teljes térségi kerékpáros hálózat mintegy 50 kilométer, s két tengely mentén halad át a területen.

A projekt előkészítését a partnerek egy a Fertő-Hanság Nemzeti Park gesztorságával benyújtott aktív turisztikai fejlesztési programcsomagból biztosították.

A programcsomag a térségi kerékpáros mintatérség modell program utolsó szakasza. Magyarországon elsőként készülne el egy teljes térséget megszólítani tudó, attrakciókat felsorakoztató komplex turisztikai útvonal, amely a forgalmas szakaszok mentén mindenütt kezeli a balesetveszélyt. A fejlesztés hatására megteremtődik a biztonságos, akadálymentes, környezetbarát, településen belüli és településközi szelíd tömegközlekedés feltétele is, amely egészséges "vérkeringést" biztosít, hiszen a kiépülő utak mindegyike már meglévő hálózatokhoz kapcsolódik. Így az elszigetelt szakaszok összekapcsolásával a térségi hálózat turisztikai jelentősége, gazdaságfejlesztési hatása is nő.

Közvetlen célunk volt, hogy hivatásforgalom ellátására alkalmassá tegyük a kiépülő belterületi szakaszokat, tehermentesítsük a forgalmas közutakat, érvényesítsük a hálózati és fenntarthatósági elveket. Ennek eredményeként egy fejlett, környezetkímélő közlekedésfejlesztés valósul meg kistérségünkben.

Forrás:
Varga Krisztina, Alpokalja-Ikvamente LEADER Egyesület

Cikk megosztása