A Művház körei elnevezésű foglalkoztató klub már december óta üzemel minden hétköznap a Nógrád megyei Pásztón. A foglalkozások az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP-os, az „Építő közösségek” – Közművelődési Intézmények az élethosszig tartó tanulásért című sikeres pályázatának köszönhetően valósulhatnak meg a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központban. A klub vezetője Huberné Bognár Edit művelődésszervező.

A projektben működtetett Foglalkoztató klub a hátrányos helyzetű felnőttek – munkanélküliek, nagycsaládosok, egyedülállók, idősek, romák – számára segít az önismeret elmélyítésében, a határozottabb fellépés kialakításában, ismereteik bővítésében. A klub hétfőtől péntekig 14-20 óráig várja az érdeklődőket kedden, szerdán és csütörtökön koncentrált tematikai programmal és havi 11 kötött foglalkozással.

A tematikus program részeként olyan témakörökbe nyerhetnek bepillantást a résztvevők, mint a hagyományőrzés, kézművesség, kortárs, nem hivatásos alkotóművészet. A foglalkozások segítenek abban is a felnőtteknek, hogy az intézmény már működő kisközösségeinek életébe betekintve potenciális tagok lehessenek, vagy akár egy újabb kisközösség alakuljon ki a hasonló problémák megoldása érdekében.
A Kézműves klub könnyen és olcsón beszerezhető alapanyagokból, kellékekből dísz- és ajándéktárgyak készítésére ad lehetőséget, a Nyugdíjas klub résztvevői pedig olyan ismeretekre tehetnek szert, amelyeket nem csak idős korban lehet hasznosítani. Az Agykontroll klub az önismeret, az egyén világban elfoglalt helye tág témakörében és esetleges önértékelési, kommunikációs problémái megoldására, az alapvető képességek fejlesztésére nyújt lehetőséget különböző agykontrollos és más módszerek, technikák megismertetésével. A Nők a szebb jövőért Egyesület klubja az álláskeresési technikák és az esélyegyenlőség területén segít életvezetési ismeretekkel, előadásokkal, személyre szabott tanácsokkal. A Boldog élet Klub a Bibliára építve kínálja előadássorozatait rendkívül érdekes témakörökben: jelenleg a Sorskérdéseink című sorozat fut.

A csütörtök a művészetek napja: egyrészt a népi hagyományőrzés és szokásrendszer, népi tárgyművészet, másrészt az Athéné Alkotó Kör által a kortárs öntevékeny alkotóművészet területén kívánja ismereteiket gazdagítani. Pénteken a Muzsla Néptánc Együttes nyitott próbáinak megtekintése szerepel a kínálatban.

Idén januártól a művelődési központ honlapján, a projekt weblapján, szórólapokon, plakátokon részletesen szerepeltetik a konkrét havi programot.

Forrás: Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft, Nógrád Megyei Hírlap

Cikk megosztása