A mostani látogatás célja, hogy a finnek megismerjék a LEADER program működését Magyarországon. Hárs József Bóly polgármestere, illetve a Zengő-Duna elnöke mutatta be a vendégeknek a szervezetük által lefedett Mohácsi és a Pécsváradi Kistérségeket. Ezután Kraszné Auth Szilvia, a magyar HACS munkaszervezet vezetője bemutatta a LEADER program magyarországi kialakulását és az egyesület létrejöttét.

A finn közigazgatási rendszer egészen másképp működik, mint hazánkban, egy adott település agglomerációja is másképp épül fel. Esetükben - a magyar tanyavilághoz hasonlóan - akár egy-két kilométeres távolságra is lehetnek egymástól a házak egy településen belül. A településeknek nincs polgármestere, azonban van egy „falufőnöke”, aki képviseli saját településének érdekeit, és azokat igyekszik érvényesíttetni a város vezetőségénél. A látogatóba érkezett három finn úriember is ilyen szerepet tölt be Finnországban. Feladatuk önkéntes jellegű és anyagi juttatás nem jár érte.

A LEADER programot tekintve Finnországban is nagyon fontos szerepet kap a gazdaságfejlesztés, igyekeznek támogatni a helyi vállalkozásokat, továbbá nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére és fenntartására, a helyi programok magvalósítására. E három fő téma köré rendeződik a LEADER program megvalósítása, amely Finnországban 1995 óta működik sikeresen.

Céljuk, hogy továbbra is ápolják kiválóan működő testvérkapcsolatukat Geresdlakkal, azonban a LEADER programon belül is kívánják építeni kapcsolataikat gazdasági téren és a civil szervezetekkel való együttműködések terén is. Ehhez kérték a Zengő-Duna HACS és a finnországi Joensuun seudun LEADER HACS együttműködésének lehetőségét.

Szintén a Zengő-Duna HACS-hoz tartozik Geresdlak, ahol a vezetőség 2008 óta három finnországi településsel - Kiihtelysvaara, Raatevaara és Uskali - kötött partnerszerződést. Geresdlakon azóta már több mint tizenkét finn család él, akik beilleszkedtek és részt vesznek a falu minden fontosabb eseményén.

Forrás: Zengő-Duna Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása