Mintegy kétmilliárd forintból újul meg teljes egészében a Veszprém megyei Pápán álló Esterházy-kastély. A beruházást két pályázati forrásból és némi önerő hozzáadásával kivitelezik. A kastély teljes körű felújítását megcélzó projektben a Központi Vagyoni Igazgatóság Pápa Város Önkormányzatával közösen 2006-ban nyújtotta be igényét a norvég alap pályázati forrásra. Az elbírálás után a pályázat csökkentett összegű megvalósítását támogatták, amelyet 2008-ban igényelt az önkormányzat. A projektre, amely az északi szárny emeleti helyiségeinek helyreállítását, valamint az ehhez csatlakozó földszinti északkeleti helyiségek felújítását tartalmazta, 186 millió forintot kapott a város.

A kastély működtetéséhez szükséges forrás előteremtésére 2009-ben újabb pályázatot adtak be a Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP) részeként. A KDOP kiemelt projektként mintegy 1,6 milliárddal támogatta a beruházást, az önkormányzat pedig összesen több mint 360 millió forint önrészt adott hozzá.

A norvég alapból készülnek el az északi szárnyban a múzeumi főúri enteriőrök, a földszinti múzeumot kiszolgáló terek és kiépítenek egy liftet is. A kiemelt projekt során helyreállítják az időszakos kiállítói tereket az emeleten, a kastélykápolna várhatóan visszanyeri eredeti funkcióját, gyermekfoglalkoztatókat és vetítőtermet építenek ki. A kiemelt projekt része még a belső udvar és a kastély szűk környezetének rendezése is, az épület külső helyreállítása, a gépészeti munkák elvégzése és a kastély bebútorozása is.

A kastélymúzeum a barokk rokokó főúri enteriőrrel helyreállított termeivel, kiállításaival, az Esterházy család arcképeivel, ideiglenes kiállító tereivel, továbbá a városhoz kötődő kiállításaival, korabeli bábszínház rekonstrukciójával jelentős idegenforgalmi helyszín lesz.
A rekonstrukció a helyi idegenforgalom élénkítését és a turisztikai, vendéglátóipari vállalkozások megerősödését eredményezheti, növelve a városban létesülő munkahelyek számát és a turizmusból származó bevételt. Nem titkolt célja az önkormányzatnak, hogy a fejlesztéssel elérjék a 85 ezres látogatószámot az újjáépülő Esterházy Kastélyban.

Forrás: pápa.ma.hu, Somló-Marcalmente-Bakonyalja HACS

Cikk megosztása