Uniós forrásoknak köszönhetően idén tovább bővülnek a Naszály lábánál található katalinpusztai tanösvények szolgáltatásai. A tervezett turisztikai beruházást 88,5 százalékban támogatja az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP), az összes költséget 574 millió forintra kalkulálják.

A sikeres pályázatnak köszönhetően Szendehely-Katalinpuszta mellett a közeli Diósjenőn, az Ipoly Erdő Zrt. székhelyén, Balassagyarmaton, valamint a cég területén lévő Hollókőn készülnek különleges ökoturisztikai attrakciók.

Szendehely-Katalinpuszta a Börzsöny és a Cserhát egyik kapuja, amely a fővárosban és környékén élők számára az első igazi – a Budai-hegyektől és a Pilistől is alapvetően különböző –, érintetlen, természeti környezet elérésnek lehetőségét kínálja. A már elkészült 5,3 kilométeres – függőhíddal, patakmederbe épített pallósorral tarkított – tanösvény mellett nyílik meg hamarosan az európai színvonalú kirándulóközpont. Az ÉMOP-nak köszönhetően erdei sportpálya, erdei játszótér, valamint a ma már alig ismert erdei munkákat – például a méhészetet – bemutató foglalkoztató központ is épül. A projekt megvalósításához kapcsolódó út- és parkoló építés, akadálymentesítés és növénytelepítés a látogatók komfortérzetét tovább növelik majd.

A Budapesttől alig félórányi autóútra található Szendehely-Katalinpusztán 2005-ben kezdte meg az ökotursztikai fejlesztést a környék erdőit kezelő Ipoly Erdő Zrt. A Gyadai tanösvény az állami erdészeti vállalat, a váci önkormányzat és a Corvinus Egyetem összefogásával kezdett kiépülni, és az elmúlt években számtalan új attrakcióval bővült. A madártani ösvény és a „Legyél te is kiserdész” ovisoknak szánt élményösvény megépítésével kialakult tanösvény-rendszer 2010-ben az „Év Ökoturisztikai Létesítménye” elismerést kapta. „A Gyadai tanösvényhez évek óta szervezünk iskolai és családi programokat. Április közepén hét környékbeli település háromszáz kisiskolását láttuk vendégül az Ébred az erdő című programunkon, a hónap végén pedig a Föld Napja eseményeihez kapcsolódóan várunk újabb csoportokat. Májusban a Madarak és fák napja, illetve a Dalol a Naszály című programjainkra lesz érdemes kilátogatni mindazoknak, akik szervezett formában szeretnék megismerni ezt a különleges erdei környezetet. A tematikus ösvények, sétautak és túraútvonalak sora azonban még nem végleges, hiszen a Naszály lábánál, a 2-es útról jól megközelíthető terület még számtalan fejlesztési lehetőséget kínál” – mondta Dobó István, az Ipoly Erdő Zrt. vezetője. Hozzátette: már tavaly megkezdték egy erdei iskola és egy kirándulóközpont megvalósítását a katalinpusztai tanösvények kiindulópontján.

Az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészetének munkatársai a következő hetekben szervezett programokkal várják a különleges erdei élményekre vágyókat.

Forrás: DIPO Duna-Ipoly Határmenti Együttműködés Helyi Közössége Közhasznú Egyesület, www.retsag.net

Cikk megosztása