Harmadik alkalommal, Marosvásárhelyen rendezték meg a GastroPan sütőipari, cukrászati és gasztronómiai szakkiállítást, amely Románia legfontosabb ilyen jellegű nemzetközi eseménye. A fesztivál idei díszvendége Magyarország volt, emellett tizenkét ország 91 kiállítója volt jelen a seregszemlén. A különböző gasztronómiai versenyeken mintegy 130 pék, cukrász, gasztronómiai szakember és cég vett részt.

A fesztiválon bemutatkozott a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület (RVE) és több rábaközi kiállító is. Az RVE saját standján perec, bioital, sajt- és hústermékek, méz, kapuvári baba, gyékény- és csuhétermékek, mézeskalács-költemények, höveji csipke, kékfestő, valamint fazekas termékek kaptak helyet. Bezovics Judit ételszobrász a gasztronómiai verseny résztvevőjeként oklevelet kapott gyümölcsből készült ételszobráért.

A rábaközi delegációt Osváth Csaba, a Maros megyei Ákosfalva polgármestere kalauzolta. Ákosfalva a rábaközi Beled testvértelepülése, de a kapcsolat nem csak településszinten működik, hanem egyes családok között is.

A kiállítás után a legújabb tervek szerint egy térségközi testvérkapcsolat kialakításán munkálkodnak az érintettek: a Nyárád-mente és Rábaköz térségek közötti együttműködés vélhetően egyedülálló lesz Magyarországon.

Forrás: Kisalföld Napilap, Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása