Már több mint tizenöt család látogatja a január 3-án, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ároktőn megnyílt Szivárvány Gyermekházat. Az intézménybe azokat a hátrányos helyzetű családokat hívták meg, ahol van négy éves kor alatti gyermek. A hosszas előkészítő munka után induló intézmény nagyon fontos területét fedi le a helyi társadalom életének és feladatainak. „A mindennapos, szakemberek által vezetett foglalkozások célja, hogy óvoda- és iskolaérettebb gyerekeket neveljenek a halmozottan hátrányos kicsikből. A lemaradás nagy, ezt ebben a korban lehet és érdemes igazán ledolgozni, hiszen a későbbiekben inkább már gördítik maguk előtt. Ha azonban a gyermek pici korában bekerül – a hozzátartozójával együtt – a Gyermekházba, kétoldalú fejlesztés, segítségnyújtás is történik: délelőtt a gyerekek kapnak intenzív foglalkoztatást, délután pedig a szülők részesülnek olyan programokban, amelyek segítenek bepótolni a szociális helyzetükből fakadó hiányosságokat” – mondta a megyei lapnak Vargáné Kerékgyártó Ildikó polgármester. Itt megtanulhatják például a nagyon fiatal kismamák, hogyan is kell bánni a kisgyermekekkel, a terhességtől a gondozáson, ápoláson, nevelésen át minden fontos kérdéskört megismertetve az érintettekkel.

A kezdeti tapasztalatok nagyon jók, a látogatás jelentős, sőt növekvőben van. Az állam három éven át finanszírozza a Gyermekház működését, és további egy éven át kell az önkormányzatnak vállalnia annak fenntartását. A gyermekek fejlesztésén és nevelésén túl a szülők segítésére is nagy hangsúly esik annak érdekében, hogy a munkaerőpiacra bekerülhessenek, és ilyen módon családjuk eltartásáról gondoskodhassanak.

Az önkormányzat felkészítő tanfolyamokkal, vagy az azokra való bejutás megszervezésével is segíti a felnőtteket, akik az itt eltöltött időre a Gyermekházban helyezhetik el a kicsiket. „Az, hogy mindez megéri-e, évek múlva fog kiderülni. De befektetni és hinni a megtérülésben muszáj, hiszen ezeknek a családoknak és bennük a gyereknek szükségük van a lehetőségekre” – vélekedik a polgármester.

Magyarországon hat gyermekház működik, további hat nyert pályázatot a működésre, és több település pályázik erre a feladatellátásra.

Forrás: Dél-borsodi LEADER Egyesület, Észak-keleti Napló

Cikk megosztása