A hazai, főként kistermelői értékesítést népszerűsítő kétnapos expón többek között mangalica és szürkemarha készítmények, házi sajt, tojás, méz, őrölt fűszerpaprika, lekvárok, kézzel készített csokoládé, biotermékek és csírák, bor, pálinka és egyéb finomságok várták az érdeklődőket. A szabadtéri kiállításon a legújabb mezőgazdasági gépekkel, eszközökkel ismerkedhettek a gazdák.

Emellett a kalocsai standon olyan különlegességek is helyet kaptak, mint a borzselé és borkocsonya, valamint bio fűszerek, lekvárok és különböző homoktövis készítmények. Ezen kívül a két nap alatt rengeteg festett tojás, porcelán, valamint kézzel díszített mézeskalács is csalogatta a látogatókat.

Kalocsa Város Önkormányzata Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke felkérésére vett részt a rendezvényen. A kiállításon a termelők mellé becsempészték méltán híres népművészetüket is, hiszen nemcsak egységes kalocsai hímzésű terítővel díszítették a kiállítók standját, hanem népviseletbe öltözött asszonyok festettek, hímeztek a két nap alatt, így kultúrájukból is ízelítőt adhattak a látogatóknak.

A Dunamellék Leader Egyesület területéről kiállítóként szerepelt a Dallos Mézeskalács képviseletében Dallos Edit és Zsolt, akik aprólékosan díszített mézeskalácsokat készítettek az alkalomra. Az egyesületet reprezentálta továbbá Bercsényi János kistermelő, aki lehetőséget biztosított arra, hogy az általa készített többféle mézet megkóstolhassák. Kalocsa városa mellett Kecskemét, Kiskőrös, valamint Baja kiállítói jelentek meg termékeikkel a vásáron, amelyhez mezőgazdasági gépkiállítás és növényvédőszer-vásár is társult.

Forrás: Dunamellék Leader Egyesület

Cikk megosztása