Fejlesztik az egészségügyi szolgáltatásokat a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyelen, ahol a bővítés és akadálymentesítés mellett az alaprendelők új helyre is költöznek. A csaknem 85 millió forintos beruházás mintegy 73 millió forint uniós támogatással valósul meg. Az Új Széchenyi Terv által támogatott fejlesztés célja egy olyan körzeti egészségügyi komplexum kialakítása, amely biztosítja a lakosság folyamatos és minőségi ellátását.

A 115 négyzetméteres bővítménnyel kiegészülő épületben a két háziorvosi rendelő, a két védőnői körzet és a gyermekorvosi rendelő is helyet kap megfelelő számú kiszolgáló helyiséggel együtt. Ezek a rendelők év végére a Petőfi és a Kossuth utcából egy helyre, a Kossuth utca 139 szám alatti épületbe költöznek. A 115 négyzetméteres bővítménnyel kiegészülő épületben a két háziorvosi rendelő, a két védőnői körzet és a gyermekorvosi rendelő is helyet kap megfelelő számú kiszolgáló helyiséggel együtt.

Az építési munkálatokat a tervek szerint két ütemben végzik azért, hogy közben a gyógyítás zavartalanul folyhasson. Először a bővítési és a külső felújítási munkákat végzik el, csak ezután kezdenek neki a meglévő épületrészek felújításának. A várhatóan november végéig tartó épületfejlesztés mellett néhány önkormányzati tulajdonú eszköz, műszer, berendezés beszerzésére, az elavult eszközök cseréjére, valamint az informatikai hálózat fejlesztésére is lehetőség nyílik. Ezek után már nem kell a betegeknek az alapvető vizsgálatokért és kezelésekért máshová utazni.

A tervezett új szolgáltatások:

- A hypertónia szűréshez szükséges 24 órás vérnyomásmérővel korai stádiumban felismerhető a magas vérnyomás, a szövődmények elkerülhetők.

- A vércukor és egyéb faktor szerinti meghatározás kiemelkedő jelentőségű a cardiovaskuláris rizikó faktor felismerésében. A rendszeres, helyben végzett vizsgálattal a rizikó faktor kiszűrhető.

- A sürgősségi ellátás eszközeivel lehetővé válik a nappali gyorsbeavatkozás elvégzése

- A gyermekgyógyászat számára beszerzett eszközök alkalmasak a hallásvizsgálatok, -fül orr gégészeti betegségek kezelésére, gyermekkori anaemia szűrésre, akut és krónikus légúti betegségek: laryngitis subglott., bronch obstr., asthma bronch kezelésére.

- Biztosított az akadálymentes közlekedés. Ez azért különösen fontos az orvosi-, gyermekorvosi rendelők és védőnői szolgálat szempontjából, mert így az idősebbek, és a babakocsival közlekedő családok számára is könnyen megközelíthetővé, elérhetővé válnak a szolgáltatások.

forrás: Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület, kengyel.hu

Cikk megosztása