Már hivatalosan is munkahelyként működik a nagylengyeli plébániaépületben berendezett Szent Család Szociális Központ, ugyanis elindult a megváltozott munkaképességű környékbeliek rehabilitációs foglalkoztatása. A központ decemberi átadása óta már működött a nappali ellátás az intézményben, terápiás céllal foglalkoztatták is őket, most azonban már fizetés jár a munkájukért.

Harminc tartósan egészségkárosodott személy írta alá munkaszerződését, akik a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nagylengyeli szociális központjában ostyasütéssel, rózsafüzér- és dísztárgy-készítéssel, szőnyegszövéssel foglalkozik, immár főállásban. „Egy szombathelyi cég alkalmazza őket napi négy órában. Természetesen a járulékokat is fizeti utánuk a munkáltató, ami nagyon fontos körülmény számukra” – mondta Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója. Tájékoztatása szerint kettős céljuk volt a program meghirdetésekor: szerették volna, hogy az egyházmegye üresen álló plébániaépületei hasznos funkciót nyerjenek, a területen élők pedig munkához jussanak. A vállalkozás sikerének az anyagiakon túl mentális hozadékai is vannak: az egészségkárosodott dolgozó önbizalma nő, újra hasznosnak érezheti magát, és családjában is másként tekintenek rá, hiszen pénzt visz a házhoz.

Napi öt-hat órát töltenek a nagylengyeli, illetve a szomszédos falvakból érkezett alkalmazottak a szociális központban, a munka mellett ugyanis terápiás programokon vesznek részt. Termékeiket elsősorban Szombathelyen értékesíti a karitász, a kegytárgyboltokat célozza meg a római alapanyagokból készülő, egyedi rózsafüzérekkel. A segélyszervezet azt szeretné, hogy az egész egyházmegyét a Szent Család Szociális Központ láthassa el a szentmisékhez szükséges ostyával.

Forrás: Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása