Egyszerre indították be április elsején a balatoni, a Velencei-tavi, a Tisza-tavi és a Fertő-tavi viharjelző rendszert. A „Biztonságban Magyarország tavain” című tájékoztatóval egybekötött eseményen Tollár Tibor dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági főigazgató-helyettese kapcsolta be a Siófok katamarán fedélzetén az október 31-ig üzemelő rendszert. Minden hazai tó viharjelző rendszere eddig üzemel majd.

Tollár Tibor jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a Balaton és a Velencei-tó után az idén a Tisza-tónál, Abádszalókon és Poroszlón is működhet viharjelző állomás, amelyeket további kettővel bővítenének, megteremtve a központi vezérlés lehetőségét is. A növekvő tiszai idegenforgalom, a kedvtelési célú hajók számának lassú, de folyamatos növekedése miatt a szaktárca is támogatja a Tisza-tavi viharjelző rendszer fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket. A fejlesztésekre az idén 150 millió forint központi támogatás jut, amelyhez további forrásokat keresnek a katasztrófavédők az érintett területek fejlesztési szervezeteinél és településeinél – hangzott el a rendezvényen, amelyre hivatalosak voltak az érintett megyék, rendőrkapitányságok, települések vezetői is.

Az OKF és a kormány arra törekszik, hogy a hazai tavakon mindenki biztonságban érezhesse magát. A dandártábornok beszámolója szerint tavaly júniustól fokozott figyelmet fordítottak a rendszerek üzemeltetésére, fejlesztésére, valamint arra, hogy ne csak a Balatonon, a Velencei-tavon, hanem más állóvizeinken is legyen viharjelző berendezés. Korszerűsítették a lámparendszer központi vezérlőrendszerét, valamint az egyes viharjelző lámpák informatikai egységeit. Így a Balatonon három részre tagozódó viharjelzést lehet majd kiadni, a vihar elvonulása után pedig akár településenként is visszavonható lesz a jelzés. A közeljövőben várhatóan olyan elektronikus információs táblákat is elhelyeznek, amelyeken a viharjelzők állapotát, a követendő magatartási szabályokat folyamatosan, a nap 24 órájában meg lehet jeleníteni.

Tavaly két új viharjelző állomást létesítettek a Balatonon: Örvényesen (ahol egyúttal meteorológiai szonda is települt), valamint Balatonszabadi-Sóstón. Három állomást pedig a jobb láthatóság és a nagyobb biztonság érdekében áthelyeztek közvetlenül a Balaton partjára (Siófok, Balatonlelle, Balatonfüred). Mobil viharjelző állomást adtak át a fonyódi gyerektábornak, valamint Balatonkenese strandjának.

Érdekességek a viharjelzőkről:

A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül összesen 29 stabil fényjelző-viharjelző, a kiemelt strandokon 16 mobil tájékoztató fényjelző, a Velencei-tavon két stabil fényjelző-viharjelző és egy mobil lámpaegység, a Fertő-tó Magyarországra eső részén egy stabil viharjelző (Fertőrákos) látja el, éjszakánként negyven százalékkal csökkentett fényerővel. A főigazgató-helyettes érdekességként azt is elmondta, hogy 2010-ben egy viharjelző lámpa több mint kilencmilliószor villant, tehát a Balaton és a Velencei-tó 21 viharjelző állomásának 62 lámpája összesen több mint 563 milliószor. Órában kifejezve a viharjelzők „éves munkáját”, a Balatonon összesen 1298, a Velencei-tavon pedig 562 órát működtek a viharjelzők.

Forrás: Tisza-tó Térsége Leader Egyesület, Tiszafüred városi közéleti lap, www.katasztrofavedelem.hu

Cikk megosztása