Elindította a Konyhakert Programot az ország két legszegényebb régiójában, Borsod-Abaúj-Zemplén és a Jász- Nagykun- Szolnok megyében a Magyar Vöröskereszt a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával. A kezdeményezés keretében nyolcezer csomag vetőmagot osztanak szét a rászoruló családok között.

A nagyszabású vetőmag-program célja – a tavalyi sikeres jászkiséri kezdeményezést alapul véve –, hogy az érintettek saját zöldségtermesztésbe kezdjenek. Tavaly Jászkisér önkormányzata száz családnak biztosított vetőmagot.

Idén már 91 településen osztanak többféle zöldségvetőmagból álló egységcsomagot a Vöröskereszt munkatársai. A nyolcezer résztvevő család vállalja, hogy negyven négyzetméter alapterületen dughagymát, zöldborsót, babot, kukoricát, uborkát, tököt, retket, petrezselymet, sárgarépát és salátát termeszt.

A márciustól szeptemberig tartó programban Tiszafüred is érintett: a Tisza-tó fővárosában így 171 család termeli meg saját magának a szükséges zöldségeket, konyhakerti növényeket.

Telepítik a halakat a Tisza-tónál

Előnevelt csukaivadékok kihelyezésével kezdték meg a haltelepítéseket április elején a Tisza-tónál. Már négy helyszínen – Poroszló, Tiszavalk, Tiszafüred és Tiszaszőlős térségében – sikerült a mintegy 260 ezer darab, 4-5 centis kis csuka szétterítése. A tápanyagban bővelkedő vízterületen várhatóan ez év végére akár húsz centiméteressé váló ivadékok pár év múlva szép horgászzsákmánnyá válhatnak.

További telepítések várhatóak 2011-ben:
• Kétnyaras pikkelyes ponty: II. negyedév
• Háromnyaras pikkelyes ponty: II.-III. negyedév
• Előnevelt harcsa ivadék: II. negyedév
• Előnevelt süllő ivadék: II. negyedév

Forrás: Tisza-tó Térsége Leader Egyesület, Tiszafüred városi közéleti lap

Cikk megosztása