Lassan végéhez közeledik a „Save Water, Save Life” elnevezésű kétéves nemzetközi projekt, amelyben a tiszafüredi Kossuth Lajos Általános Iskola angol, német, svéd és lengyel partnerekkel vesz részt. A program középpontjában a környezetvédelem, valamint éltető elemünk, a víz áll. Az együttműködő felek ezúttal Svédországban találkoztak március végén.

A Tisza-tói intézményből három pedagógus és négy diák vágott neki az útnak. Stockholmban is új tapasztalatokra tehettek szert a füredi csapat tagjai. A gyerekeket családoknál szállásolták el, így a helyiek mindennapjaiba, az itt élők szokásaiba is bepillantást nyerhettek. Mindez a nyelvgyakorlásra, az idegen nyelv használatára is kitűnő lehetőséget teremtett. A házigazdák kitettek magukért, igyekeztek minél színesebbé és emlékezetesebbé varázsolni a kint eltöltött időt. A programokat a környezetvédelem és a víz fontossága köré szervezték.

Elkalauzolták a vendégeket például az Archipelago szigetcsoportra, ahol hó borította táj és jégtáblák fogadták a látogatókat. Másik útjuk egy aquaparkba vezetett, ahol többek között úszóversenyeket rendeztek. Egy jégpályát is felkerestek, ahol kipróbálhatták a gyorskorcsolyázást is. Jártak a híres Vasa Múzeumban is, ahol az 1628-ban a stockholmi kikötőben elsüllyedt, majd 1962-ben felszínre hozott Vasa nevű csatahajót tekinthették meg berendezési tárgyaival együtt, eredeti méretében.
Kirándultak a helyi skanzenben is, amelynek állatkertjében az északi vidék sajátságos állatvilágát ismerhették meg. A küldöttségek Stockholm óvárosi részén is barangoltak: megnézték a Parlamentet és elmentek a királyi fegyvertárba is. Természetesen a svéd partnerintézmény székhelyét sem hagyták ki, így a helyi iskolát is feltérképezték.

A tartalmas napok után csak rövid időre búcsúztak el a résztvevők, május közepén ugyanis újra találkoznak. Az utolsó eseménynek éppen a Kossuth Lajos Általános Iskola, így Tiszafüred lesz a házigazdája.

Forrás: Tisza-tó Térsége Leader Egyesület, Tiszafüred városi közéleti lap

Cikk megosztása