Társadalmi vitára bocsátotta Fazekas Sándor tárcavezető a "Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció 2020" anyagát a karcagi Nagykunsági gazdafórumon. A stratégia célja, hogy a vidék társadalmi és gazdasági folyamataiban minden érintett számára érezhető javulás következzen be a következő tíz évben.

A vidéki Magyarország újjászületésének érdekében négy átfogó területről – az agrárgazdaságról, a vidékfejlesztésről, az élelmiszergazdaságról, valamint a környezetvédelemről – határoz meg tennivalókat a dokumentum.

A vidék, a mezőgazdaság és a környezet ügye nemcsak a falvakban élők gondja. A társadalom minden tagja részesül a vidék sikereiből és minden tagját érintik a kudarcok is. Természeti adottságaink kiválóak, mégsem tudtunk élni velük. A vidéki életfeltételek jelentős romlásának, a mezőgazdaság további hanyatlásának érdekében gyors és alapvető gazdaság- és társadalompolitikai fordulatra van szükség. Ezt a célt szolgálja az eddig hiányzó Nemzeti Vidékstratégia, amely hosszú távú jövőképet, világos alapelveket valamint cselekvési programokat határoz meg a mezőgazdaság, a vidék és a gazdatársadalom megújítására.

A vidékfejlesztési tárca arra törekszik, hogy a legszélesebb társadalmi párbeszéd előzze meg a stratégia és az erre épülő kerettörvény elfogadását. Ezért kérik, hogy vegyenek részt minél többen a vidékstratégia megalkotását megelőző vitában. A „magyar vidék alkotmányával” kapcsolatos véleményeket a [email protected] e-mail címre küldhetik el 2011. május 31-ig.

A Nemzeti Vidékstratégia megvitatására országos fórumsorozatot indít a Vidékfejlesztési Minisztérium, amelynek tervezett időpontjai és helyszínei az alábbiak:

- 2011. április 28, Sárospatak;
- 2011. május 5, Kecskemét;
- 2011. május 6, Püspökladány;
- 2011. május 18, Budapest;
- 2011. május 19, Szekszárd;
- 2011. május 26, Mosonmagyaróvár.

A Nemzeti Vidékstratégiai vitaanyagának rövidített és teljes változata is letölthető alább, a csatolmányokból.

Forrás: kormany.hu, umvp.eu

Cikk megosztása